Uppdaterad 2019-02-06 | Publicerad 2019-01-05

Viktor Thorn stod för en chocköppning i masstarten.

Svensken fick en stor lucka till resten av fältet i Tour de Ski.

– Det är verkligen Johan Olsson-vibbar man får när man ser det här, sa SVT:s expert Jakob Hård.

Viktor Thorn låg 23:a i totalen inför den näst sista etappen av Tour de SKi. Då stod svensken för en överraskande öppning i masstarten på 15 kilometer klassiskt. Thorn ryckte ifrån resten av klungan och hade skapat sig en sju sekunders ledning vid 2,5 kilometer.

Olsson vann femmilen i VM 2013 på samma plats efter att ha brutit sig ur tidigt och defilerat hem guldet i Val di Fiemme. Precis som då ramlade Dario Cologna under masstarten, men den här gången blev det en 24:e plats i stället för ett VM-silver för schweizaren.

Bonussekunder till Halfvarsson

Thorns utbrytningsförsök skiljde sig dock från Olssons och lyckades inte hela vägen. Efter fyra kilometer var klungan ikapp och Thorn föll en bit bakåt i fältet. Det blev till slut en 20:e plats för svensken.

– Jag tyckte inte jag åkte så fort egentligen, jag fick en lucka utan att jag ville ha den. Det var bara att försöka hålla jämnt, det var ingen idé, jag visste att de skulle försöka komma ikapp. Någon dag kan det hålla ända in, men i dag så var det bara att slå av på takten, säger Thorn till Expressen.

Calle Halfvarsson, som hade en chans på tredjeplatsen i touren inför loppet, var med och tampades i klungan stora delar av loppet och tog elva bonussekunder.

Men på det sista varvet kroknade svensken rejält. Halfvarsson slutade 21:a, 55 sekunder efter och får nu svårt att nå pallen.

Johannes Hösflot Kläbo vann före Francesco De Fabiani och Alexander Bolsjunov. Norrmannen leder nu Tour de Ski en minut och 20 sekunder före Bolsjunov inför den sista etappen.