Hansdotter slutar: ”Känner mig klar”

Efter OS-guld och fem VM-medaljer – avslutar karriären

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

En av våra största lägger skidorna på hyllan.

Alpina stjärnan Frida Hansdotter, 33, meddelar i dag att hon slutar.

Finalen i Andorra blir hennes sista.

”Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar”, skriver OS-guldmedaljören.

Frida Hansdotter har med sina 35 pallplatser och OS-guldet i slalom i Pyeongchang 2018 skrivit in sig i historieböckerna.

Under onsdagen meddelade Hansdotter att hon väljer att avsluta karriären. Finalen i Andorra blir därmed hennes sista.

I ett pressmeddelande kommenterar Hansdotter beslutet. Hon skriver att för att kunna fortsätta slåss om segrar så kommer hon behöva ge mycket. Samtidigt påpekar hon att det var rätt beslut.

OS i Pyeongchang och VM på hemmaplan har varit mina stora mål de senaste säsongerna och jag har då inte velat fundera så mycket på tiden som kommer efter. All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång. På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd. Jag är väl medveten om vad som behövs genomföras för att nå höga mål och hur mycket tid jag har lagt ner de senaste åren på att vara en av världens bästa skidåkare. För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120% och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar.”

”En stor inspiration”

Alpinchefen Tommy Eliasson beskriver Hansdotter som en stor inspiration till alla unga flickor och pojkar. Han konstaterar också att hon kommer lämna ett stort tomrum efter henne.

– Frida har haft en otrolig karriär och har samtidigt alltid varit en fantastisk ambassadör för Svensk utförsåkning. Med en svårslagen jämnhet har hon legat i världstoppen i mer än ett och ett halvt decennium och hon kommer förstås att lämna ett stort tomrum efter sig, säger han.

Frida Hansdotter har en meritlista som heter duga. Bland annat OS-guld, två VM-silver, tre VM-brons och en totalseger i slalomcupen. 33-åringen har varit aktiv i 15 år i världscupen. Under tiden har hon hunnit vinna fyra tävlingar.

Frida Hansdotter slutar efter den här säsongen.
Foto: PONTUS ORRE
Frida Hansdotter slutar efter den här säsongen.

Fridas egna ord:

TACK FÖR MIG!

Efter 15 år i Världscupen är det dags för mig att säga hejdå. Jag har rest världen över tack vare skidåkningen, pushat mig själv till gränser jag inte visste fanns, nått höjder jag knappt kunnat drömma om, träffat fantastiska personer längs vägens gång. Det har varit en helt fantastisk resa och skidåkningen har gett mig så otroligt mycket!

Det är såklart med lite vemod jag tackar för mig - jag älskar min skidåkning och att testa mina gränser för att se hur långt jag kan nå har alltid sporrat mig och varit det jag älskat.

OS i Pyeongchang och VM på hemmaplan har varit mina stora mål de senaste säsongerna och jag har då inte velat fundera så mycket på tiden som kommer efter. All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång. På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd. Jag är väl medveten om vad som behövs genomföras för att nå höga mål och hur mycket tid jag har lagt ner de senaste åren på att vara en av världens bästa skidåkare. För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120% och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar.

Jag har fightas i den absoluta världstoppen de senaste 7 åren, har hittills tagit 35 pallplatser, 3 individuella VM medaljer + två lag och 1 OS guld. Det är inget jag lagt sådan stor vikt i tidigare för jag har alltid haft nya mål i sikte :) men nu när jag summerar min karriär kan jag inte annat än vara stolt över vad jag åstadkommit!!

Och på tal om åstadkommit så hade jag aldrig tagit mig så långt utan ett fantastiskt stöd från hela teamet runt omkring mig och min underbara familj. Alla mina lagkamrater jag haft genom åren som gjort att 200 resdagar om året känns som ett privilegium mer än börda. Tack till alla er!

Min passion för skidåkning kommer alltid finnas där och vara en stor del i mitt liv! Och som den tävlingsmänniska jag är så kommer jag mest av allt sakna adrenalinet och pirret på start inför ett stort mästerskap!

Nu ska jag njuta av mina sista två tävlingshelger, först Spindleruv Mlyn i Tjeckien nu till helgen och sedan finalen i Andorra!

Stor kram Frida

Publicerad:

LÄS VIDARE