Hoff: Ingen seger – även om svenskarna var bäst

Malin Baryard-Johnsson

Sverige hade bullat upp det bästa landet har att erbjuda i hoppningens Nations Cup i Falsterbo.

Det hjälpte inte. Det blev ingen efterlängtad seger på hemmaplan, utan en bronsplats för Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Douglas Lindelöw.

Men egentligen var svenskarna bäst. Om reglerna varit annorlunda, om alla ryttarnas resultat räknats, hade Sverige vunnit. Nu räknas det sämsta av fyra bort.

I OS i Tokyo 2020 ska alla resultat räknas. Lagen krymps visserligen till tre, men jag tycker det är rätt väg att gå. Mer spets och nerv liksom.

Nu blev det omhoppning i Falsterbo och där blev rutinerade världsfemman Henrik von Eckermann omkörd av ungtuppen Daniel Coyle, 23, från Irland och en ”okänd” 36-åring från Nederländerna, Johnny Pals, vars tyngsta merit hittills är ett ungdoms-EM 2002 där han kom på plats 40.

Johnny Pals stod för en makalös omhoppning på sin kattlika häst Chat Botte Du Ruisseau - och plötsligt gjorde det inte så mycket att det varit ovanligt tunt med tunga utländska elefanter i årets upplaga av Falsterbo Horse Show. 

De flesta toppryttarna har trängts nere i franska Chantilly och lyxiga Global Champions Tour med vidhängande lagtävling GCT Leauge, en märklig inrättning som känns mer som spektakel än sport. 

Lagen har namn som Shanghai Swans, St Tropez Pirates, Cascais Charms och Rome Gladiators och består av fem ryttare. Nationalitet spelar ingen roll. Mixen är toppryttare och någon eller några som betalar kalaset. Till exempel  Jennifer Gates, Georgina Bloomberg, Athina Onassis, Jessica Springsteen och ett gäng oljeshejker. Anmälningsavgiften är 20 miljoner per säsong. 

Konceptet lockar allt fler ryttare och det är bara att vänja sig. Och kanske det inte gör så mycket. För hur uppfriskande är det inte med en dark horse som den flygande holländaren Johnny Pals. 

Bara GCT inte urvattnar de stora mästerskapens betydelse. Risken finns. 

Ett ärofyllt mästerskap

EM-året 2015 meddelade Rolf-Göran Bengtssons att Casall, en av världens bästa hästar då, skulle gå GCT istället för EM. För Sverige stod visserligen inget OS-kval på spel. Men det var ju ändå ett ärofyllt EM. 

Värst var det för britterna. De var inte OS-klara. Ändå prioriterade dåvarande världsettan Scott Brash, eller hans hästtägare, de mest penningstinna tourerna.

I år står Tysklands två högst rankade hoppryttare helt utanför landslaget och är inte VM-aktuella Jag vet inte orsaken, men det känns som ett tecken i tiden. 

Mer pengar och sponsorer i en sport är väl bra. Det beror på var de hamnar. I ridsporten är en av effekterna att priserna på bra hästar stegrats till fantasisummor. Penningstarka aktörer har råd att köpa, mindre bemedlade hästägare och ryttare måste sälja för att få ruljangsen att gå runt.

För till exempel unga Evelina Tovek har GCT Leauge öppnat en dörr till en helt ny nivå där hon kan samla rutin, och gjort det bra. Hon är med i ett av lagen tack vare sin pappa, en framgångsrik bilhandlare på västkusten. Samma bilhandlare som sett till att Sverige och Henrik von Eckermann får behålla topphästen Mary Lou. Det tackar vi alla för.

För det är så den ekomiska verkligheten i ridsporten ser ut. 

Blir klart vilka som får åka till USA

Den unga begåvade unga dressyrryttaren Lina Dolk spelar i en helt annan liga ekonomiskt än Tovek. I en blogg har Lina berättat att en tävlingshelg i Belgien kostade henne runt 30 000 kronor. Det klarade hon tack vare ett stipenium. 

”Helt galet att vår ridsport ska vara så dyr. Tänk så många duktiga ryttare vi tappar på vägen för att ekonomin stoppar. Och så många sömnlösa nätter man ligger och grubblar på detta,” skriver Lina Dolk.

Den 30 juli offentliggörs vilka som får åka till VM i Tryon, USA, i september. Det kalaset betalar svenska ridsportförbundet. Om alla står på benen blir det samma fyra ryttare som red i laget i Falsterbo. 

Mer intressant blir vem förbundskapten Henrik Ankarcrona tar ut som reserv. Fredrik Jönsson är het och efter andraplatsen i Falsterbo Grand Prix är unga Irma Karlsson högst aktuell. 

Bakom dem lurar en gammelgäddan i vassen. Rolf-Göran Bengtsson, nu 56 år, ska man aldrig räkna bort.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln