”Ola är en väldigt varm människa”

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Petersen, Ola Lindgren och Dan Beutler.
Foto: Anders Deros / ANDERS DEROS
Fredrik Petersen, Ola Lindgren och Dan Beutler.

SPORTBLADET

Här är SM-finalens överraskande ”bromance”

Ola Lindgren har tränat hundratals spelare genom åren.

I dagens SM-final ställs han mot två av sina största, personliga favoriter – och strulputtar: Dan Beutler och Fredrik Petersen.

– Deras personligheter gör att man har lätt för att tycka om dem – eller inte, säger Lindgren med ett skratt

När Malmö blev finalklart i förra veckan fick Kristianstads tränare Ola Lindgren ett sms:

”Ska vi dela en flaska vin efteråt? Förloraren betalar!”

– Typiskt Petersen, skrattar Lindgren.

Han var förbundskapten för Fredrik Petersen, 32, under drygt sex år i landslaget och är en av de spelare, bland hundratals som han tränat under drygt 15 år, som han har bäst relation med.

En annan finalmotståndare, som han kanske står ännu närmare, är målvakten Dan Beutler, 40, som han haft både i landslaget och i Kristianstad.

Honom ringer Lindgren varje gång han kör genom Hallstahammar, vilket han gör rätt ofta på väg till Karlskoga där han har sin son.

– Då blir Beutler lyrisk och får prata lite om sin hemstad, säger Lindgren.

”Annorlunda än andra spelare”

Beutler, som gör sin första final på 15 år, och Petersen, som aldrig spelat en SM-final, är alltså inte bara två av de största hoten mot fjärde raka guldet för Lindgren och Kristianstad utan också två personliga favoriter hos IFK-tränaren.

– Ja, absolut. De är lite annorlunda än andra spelare. De sticker ut med sina personligheter och det gör att man har lätt för att tycka om dem – eller inte, haha.

Alla som är lite insatta i svensk handboll vet att Beutler och Petersen varit två av de mest struliga spelarna de senaste tio åren, inte minst utanför banan.

– Petersen är en skön lirare som jag uppskattar mycket. Beutler har man svårt att inte tycka om även om han har några sidor som gör att en tränare får gråa hårstrån (skratt). Men vi har en vänskap som är djupare än man har med många andra. Kanske för att man har fått engagera sig så mycket kring honom, säger Lindgren.

1 av 3 | Foto: Anders Deros / ANDERS DEROS

”Skällt på mig som fan”

Uppskattningen är ömsesidig.

– Ola och jag har alltid haft en bra relation även om han har skällt mycket på mig som fan. Jag tycker om Ola. Det är en bra person, säger Petersen.

I en intervju i Sportbladet häromveckan medgav Petersen hur han, Jonas Larholm och Dalibor Doder smygrökte under landslagssamlingarna. Han var övertygad om att Ola Lindgren och förbundskaptenskollegan Staffan Olsson visste vad som pågick.

– Vi hade stenkoll. Och när man gick in i hissen hände det ofta att room service stod där med ett par hamburgertallrikar. Då frågade vi vart de skulle och då var det nästan alltid till Petersen, Larholm och dom, minns Lindgren.

De lät spelarna hållas.

– Man kan inte tvinga några att sluta röka bara för att de spelar i landslaget. De är vuxna människor. Men de är också förebilder så de fick inte stå synligt vid arenan och göra det. De rökte väl på sina balkonger.

”Jag är Ola evigt tacksam”

Beutler kan inte nog hylla Lindgren.

– Vi har en väldigt fin relation. Jag har alltid gillat Ola, inte bara som tränare utan också som människa. Han visar förståelse för individen.

Mitt under säsongen 2014/15 lämnade Beutler Kristianstad under stort rabalder när han gick bakom ryggen på IFK och skrev på ett korttidskontrakt med en iransk klubb för att han var i ekonomisk knipa.

– Han var den som stod bakom mig till 110 procent när jag hade fattat det enormt svåra beslutet. Han var den ende som stöttade mig förutom spelarna i laget. Han guidade mig igenom det och det är jag honom evigt tacksam för. Det kan inte ha varit lätt i den rollen han hade som chefstränare, säger Beutler.

– Det är inte många man kan öppna sig för på det sättet när man strulat till det. Ola är en väldigt varm människa.

– Det är beundransvärt hur någon tränare tränare kunde stå ut med mig och Fredrik när vi strulade som mest och spelade i landslaget. Det var ingen bra kombination alltid (skratt).

Publicerad:

LÄS VIDARE