Lidande bakom leendet

Konståkning – glamour, glitter och skadeplågade stjärnor

Publicerad 2018-02-09

GANGNEUNG. En ambulans har parkerats intill konståkarnas entré vid Gangneung isarena.

Den står där av en anledning.

Frakturer, skärsår, knäskador, hjärnskakningar.

Den vackraste av OS-sporter är också en av de mest riskfyllda.

Det är dan före hopparedan och världens bästa konståkare har intagit den nybyggda isarenan i Gangneungs norra utkant för att putsa vidare på sina program.

För många tv-tittare utgör de höjdpunkten under vinter-OS och intresset för de olympiska spelen är enormt. 2,1 miljarder människor följde tävlingarna i Sotji 2014 och det lär inte bli färre i år.

Utövarna är medvetna om det och vill inte göra någon besviken, allra minst sig själva. Det är därför de tränar 30–40 timmar i veckan och väl på plats i Sydkorea skulle ingen komma på tanken att gnälla över tidiga träningstider.

Börjar träna 06.30

Klockan visade 06.30 när de kvinnliga singelåkarna intog rinken för att inleda dagens träningspass. Nu har de återvänt till OS-byn för att ge plats åt isdansare och paråkare.

Det är musik och skridskoskär, det är Bruno Massot och Aljona Savtjenko, Vladimir Morozov och Jevgenija Tarasova, stora män och små kvinnor, det är kast och vågade lyft.

Åh, nej.

När jag sänker blicken en aning ser jag Maksim Marinin lyfta Tatiana Totmjanina över sitt huvud och förlora balansen. Han tappar greppet om sin partner, som faller handlöst mot isen och landar på huvudet. Hon slås medvetslös och rullas ut på en bår för vidare transport till sjukhus, där hon får tillbringa natten.

Det inträffar, tack och lov, på datorskärmen. Youtube. Skate America. Pittsburgh. 23 oktober 2004.

Fick ansiktet uppskuret

Tatiana minns inte fallet men de som sett de otäcka scenerna glömmer aldrig. Samma sak gäller bilderna på Jessica Dubé, som 2007 kom för nära sin partner Bryce Davison och fick ansiktet uppskuret av hans skridsko.

Isen är lika hård och skenorna lika vassa för en konståkare som för en hockeyspelare men de bär varken hjälm, axel-, armbågs- eller benskydd.

Jessica Dubé fick sy 83 stygn men kom tillbaka till sporten och vann, med Davison vid sin sida, VM-brons i Göteborg året därpå.

Tatiana Totmjanina reste sig också och åkte, med Marinin som partner, hem OS-guldet i Turin 2006.

Tatiana Totmjanina och Maksim Marinin på prispallen i Turin.

Jessica och Tatiana, som i dag är gift med en viss Aleksej Jagudin, är bara ett par exempel på hur mycket smärta och lidande som döljer sig bakom sminket, leendena och paljettklänningarna.

Vanligt med hjärnskakningar

Många av deltagarna i årets OS är, trots sin ungdom, märkta av sin sport. 22-åriga Gabriella Papadakis, som ingår i Frankrikes lag, skar upp knät mot sin egen skridskoskena inför VM 2016 och drabbades året innan av en hjärnskakning då hon stod på huvudet under ett träningspass.

Hjärnskakningar är inte ovanliga inom konståkningen och amerikanska OS-reserven Ashley Wagner, VM-tvåa 2016, belyser problemet i en intervju med The Mercury News.

Ashley har, berättar hon, slagit i huvudet åtskilliga gånger utan att söka eller erbjudas hjälp. Följden blev att hon i de tidiga tonåren led hon av svår huvudvärk, synrubbningar, yrsel och hade svårt att hänga med i vanliga konversationer.

– Det är viktigt att skridskovärlden inser hur hjärnskakningar kan påverka livet om de inte behandlas och man aktivt inte gör något själv. Det är en sak om du bryter armen, men en trasig hjärna kan man inte se, säger Ashley Wagner, som till slut insåg att situationen var ohållbar och kontaktade en neurolog.

Guldhopp tänkte sluta

Sportbladet har gått igenom skadelistorna för samtliga OS-deltagare i singelåkningen, och det är läsning som smärtar. Fot- och knäleder tar bevisligen mycket stryk och det är vanligt med ryggproblem.

Kaetlyn Osmond, som hjälpte Kanada att bli tvåa i lagtävlingen i Sotji-OS, kan berätta mer om det där. Inför vinterspelen 2014 förberedde hon sig som så många gånger tidigare, med att vara skadad.

22-åringen hade precis kommit tillbaka från en stressfraktur i vänsterfoten när hon drabbades av en hamstringsskada i högerbenet.

Bröt benet vid fall

Ett halvår efter OS skadades hon på nytt, och den gången var det riktigt allvarligt. Kaetlyn befann sig på isen för att genomföra ett koreografipass när hon tvingades väja för en annan åkare och föll så olyckligt att hon bröt höger vadben.

På Twitter publicerade hon en röntgenbild som visar hur läkarna fixerade benet med en metallplatta och sju skruvar.

I think I got a little bit of hardware in my leg... starting physio this week! :)
http://t.co/5aBDveOwmV

Efter sex veckor i gips inledde hon nästa resa mot ett allt mer outstakat mål.

– Jag visste inte hur jag skulle hantera alla skador och blev frustrerad. När jag bröt benet sa jag till mig själv: That’s it! Jag är klar med det här, kommer aldrig kunna tävla igen, berättar Kaetlyn Osmond i en intervju på Internationella skridskoförbundets hemsida.

Det kunde hon. Kaetlyn vann VM-silver förra året och tillhör favoriterna i årets OS.

– Nu känns det verkligen annorlunda. Senast visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Då var jag ju skadad hela året, ville bara hitta tillbaka till rätt spår och ta mig till OS. Nu har jag kunnat träna ett helt år och är verkligen förväntansfull, säger Osmond till CBC Radio One.

Favoriten föll - efter skada

Jevgenija Medvedeva, 18, är alltjämt storfavorit. Underbarnet från Moskva har dominerat konståkningen fullständigt de senaste åren men visade sig mänsklig när EM avgjordes i den ryska huvudstaden tidigare i år.

Då blev hon för första gången besegrad i ett seniormästerskap, och det av tränings- och landslagskompisen Alina Zagitova, 15.

Om Medvedeva hade något att skylla på?

Visst, hon hade ju precis kommit tillbaka från en skada.

Yuzuru Hanyu tvingades sy efter mötet med Yan Han.