Susanna Kallur i tårar i nya dokumentären

Publicerad:

SPORTBLADET

Susanna Kallurs karriär kom under andra halvan att handla om en lång rad skademotgångar.

I en ny SVT-dokumentär, ”Sanna Kallur – från start till mål”, berättar den tidigare häckstjärnan om när hon var på gränsen till en depression med mindre än ett år kvar till OS-comebacken.

– Den typen av deppighet hade jag inte stött på tidigare, säger hon.

Vid inomhus-EM i Belgrad 2017 gjorde Susanna Kallur bokslut för en friidrottskarriär som på många sätt saknar motstycke i svensk historia.

Världsrekordet inomhus och medaljerna är en sak men det som till slut kom att prägla Kallur var den ständiga kampen för att komma tillbaka från den smalbensskada som upptäcktes 2008.

Foto: Ulf Palm/TT

I SVT:s dokumentär ”Sanna Kallur – från start till mål” får man följa med bakom kulisserna på den sista tävlingen i karriären samtidigt som Sanna, hennes närmaste familj och tränare summerar både framgångar och operationer, misslyckade rehabiliteringar, infektioner i kampen för att stå på startlinjen vid OS i Rio 2016.

”Blir det inte bättre så är det nog slut”

Hon berättar att motgångarna var som värst sommaren 2015 när Kallur var på väg tillbaka men slog i en häck på träning som orsakade ”ett elfel i smärtsystemet”.

– Då var jag på gränsen till depression. Jag tänkte att är det inte bättre på två veckor så är det nog slut, säger Sanna i dokumentären och börjar gråta vid tanken på den tuffa tiden.

Hon tog hjälp av en idrottspsykolog.

– Den här typen av deppighet hade jag inte stött på tidigare. Jag hade panikångestattacker och tryck över bröstet, lite mer utbrändhetsfeeling, även 2008. Men då hade jag inte deppighetskänsla alls. Det var nytt då. Men precis när jag tänkte att nu är det nog snart slut – så vände det.

Karriären fick tre mästerskap till med OS som den givna höjdpunkten. När hon skulle summera lärdomarna från karriären för Sportbladet konstaterade hon:

– Att nästan allt är möjligt.

Dokumentären ”Sanna Kallur – från start till mål” sänds på SVT1 fredag 30 mars klockan 21.00

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN