Ändrar banan efter stora kritiken

Uppdaterad 2020-01-05 | Publicerad 2020-01-04

VAL DI FIEMME. Åkarna räds avslutningen av Tour de Ski.

Nu har Internationella skidförbundet ändrat banan och säkrat upp vissa partier.

– Vi kan inte säga att vi inte är oroade, säger tävlingschefen Pierre Mignerey. 

Kritiken har varit stor mot den avslutande etappen i Tour de Ski. Flera åkare är oroliga för att den smala banan ska skapa totalt kaos.

– Du kan testa att åka skidor där själv. Om två stycken kör disciplinerat går det att vara två i bredd. Och så är vi ett fält på 60 stycken i fristil. Och så är det asfalt på sidan. Jag är rädd för att det kommer att gå illa, säger Pål Golberg.

”Kan inte göra något åt det”

Nu har Internationella skidförbundet, Fis, vidtagit åtgärder. 

– Det vi gjort är att göra de första 2,5 kilometerna på stadion lite annorlunda för att ge åkarna möjlighet att positionera sig innan de kommer till den smalare delen. Det andra vi gjort är att placerat bonuspoängen en bit in i klättringen och där kommer det att vara superbrett, säger tävlingschefen Pierre Mignerey och fortsätter:

– Men från stadion till botten av Alpe Cermis kan vi inte göra något åt det. Det går inte att göra det bredare än det är.

Pierre Mignerey

Säkrar upp kritiska partier

Det är just det partiet som oroar åkarna, men enligt Mignerey är det inte där touren kommer avgöras. 

– Målet är att visa för åkarna att det inte finns något att vinna på de platta partierna så att det inte blir några galna handlingar. Men det finns alltid en risk att någon gör något dumt i varje masstart, säger Mignerey som inte är helt lugn inför avslutningen. 

– Det är ingen överraskning att banan är smal för alla visste det här när vi tog beslutet, men vi kan inte säga att vi inte är oroade. 

Fis har därför även beslutat sig för att säkra upp vissa partier runt banan. 

– Vi jobbar fortfarande för alla kritiska partier genom att sätta upp skydd, säger Mignerey.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.