Ulrika Olsson tillbaka efter benbrottet

Publicerad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Foten vreds under henne när hon ramlade. Vadbenet var av.

Men nu är Ulrika Olsson, 29, på väg tillbaka efter skräckskadan.

– Det var egentligen ingen ful knuff, men jag var inte beredd. Jag förstod direkt att den var av, det var bland det första jag sa när jag låg på planen, säger hon.

Skuru IKs Ulrika Olsson bröt benet, i en match mot Skara HF, precis efter sportlovet. Samtidigt var akuten full av barn som skadat sig i skidbacken och vänsternian fick vänta på sin tur. I tio dagar låg hon hemma med benet i högläge.

Sen var det dags för operation. Sex veckor med gips väntade, och i träningsväg var det bara styrkan i överkroppen handbollspelaren kunde upprätthålla.

I slutet av juni kunde hon jogga i någon minut. Mer än så gick inte och det kändes inte helt självklart att komma tillbaka. Men när rehabiliteringen gick bättre gjorde vinnarskallen sig påmind.

– Jag visste inte om det skulle gå att komma tillbaka, men att avsluta karriären med ett benbrott kändes så bittert. Och jag tycker fortfarande att det är så roligt att spela, så till slut blev det självklart att försöka, säger hon.

En vattenfläck kändes läskig

Rehabiliteringen har gått snabbare än vad Olsson själv hade trott. När hon kunde börja spela igen fanns det en rädsla för att skada sig på nytt.

– Rädslan är något man måste fokusera på, och komma över. I början kunde en vattenfläck på planen kännas som ett potentiellt sätt att bryta benet igen. Men så fort bollen kom med i bilden slutar man tänka på var och hur man sätter ner foten i varje steg.

Olsson anser sig inte vara fullt tillbaka än, men hon känner sig helt okej spelmässigt och i turneringen Annliz Cup för några veckor sen kunde hon spela 40–50 minuter utan att det var några problem. Målet för säsongen är att kunna spela fullt ut.

Två veckor till seriestart

– Jag vill sätta spelet tills säsongen startar. Hitta tillbaka till tryggheten jag hade i mitt spel innan skadan. Annars får jag ta det lite som det kommer framåt, se vad som händer, säger Olsson.

Skuru IKs säsong, som startar om två veckor, ser hon som en läroresa för laget. De har många nya spelare och ett lite nytt tänk. Dessutom är det fler än Olsson som precis tagit sig tillbaka från skador.

– Jag tror vi ska vara ödmjuka framåt. Det är mycket som är nytt, men vi kan vara farliga när det väl gäller, konstaterar hon och fortsätter:

– Inför första matchen måste vi vara beredda på premiärnerver och att vi är lite ur gängorna. Vi har respekt inför matchen men vi har kapacitet att vinna om allt går rätt. Det ska bli kul att komma igång igen. Nu när det inte är publik hoppas jag att folk stöttar oss hemifrån.

Alla matcher i Svensk Handbollselit sänds på Cmore

Publicerad:

LÄS VIDARE