Formel 1

Miljardärens nya jättesatsning i F1

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Ferrari, Mercedes, Honda, Renault, Alfa Romeo – och Aston Martin.

Är det framtidens Formel 1?

Aston Martin har länge varit förknippad med den brittiske filmagenten James Bond, men även haft en undanskymd roll i Formel 1.

Som samarbetspartner till Red Bull Racing.

Men i framtiden kan biltillverkaren få en betydligt större roll i racingens kungaklass. Enligt både brittiska Autocar och journalisten Dieter Rencken, som bland annat skriver för Racefans, är den kanadensiska miljardären Lawrence Stroll intresserad av att köpa in sig hos Aston Martin. Han har ett stort intresse för F1, investerade tidigare i F1-teamet Williams och köpte förra året Force India, numera Racing Point.

Hans son Lance kör i teamet tillsammans med Sergio Perez och i år slutade stallet på plats sju i märkes-VM. Målsättningen är dock betydligt högre än så.

– På kortare sikt vill vi vara med och slåss om tredjeplatsen i konstruktörsmästerskapet. På lång sikt däremot, efter det nya reglementet 2021, vill jag att stallet ska vara med och slåss om de riktigt stora framgångarna, sa Stroll i samband med att han tog över Racing Point.

Aston Martin till F1

För att nå dit behöver teamet, som köper sina motorer av Mercedes, fortsätta att utvecklas och i början av november fick det bygglov på för en ny fabrik i närheten av Silverstone i England. Den 1 500 kvm stora byggnaden ska placeras intill den nuvarande fabriken och beräknas vara inflyttningsklar i augusti 2021.

– Ska vårt team växa är de nuvarande lokalerna inte tillräckligt stora. Vi vill växa med upp till 20 procent och för att lyckas behöver vi plats, förklarar teamcefen Otmar Szafnauer för motorsport.com.

Lawrence Stroll.

Foto: Charles Coates / Getty Images Europe

Nästa del av Strolls satsning kan alltså vara Aston Martin. Biltillverkaren noterades på börsen i London för ett år sedan, men värdet på aktierna har under året sjunkit med mer än 70 procent. När ryktet om att Lawrence Stroll och hans kompanjoner är intresserade av att köpa in sig i bolaget steg aktien med mer än 15 procent.

Kontrakt med Red Bull

Om Stroll köper in sig i Aston Martin är tanken på att han vill låta det klassiska bilmärket ta en större roll i F1 än vad det gör i dag inte speciellt långsökt - men det kan ta något år.

– Vi har ett kontrakt till och med 2020, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till motorsporttotal.

– Resten rör inte oss. Vi är inte iblandade i några samtal.

Sedan Red Bull slöt avtalet med sin namnsponsor Aston Martin har stallet bytt motorleverantör och inlett ett nära samarbete med Honda, något som ska fortgå åtminstone fram till och med 2021.

Racing Point och Lawrence Stroll har inte velat kommentera uppgifterna, men Aston Martins VD Andy Palmer uttalat sig till Reuters.

– Våra ägare letar verkligen inte aktivt efter ytterligare en delägare. Det betyder dock inte, att det inte kan hända, säger han.

Aston Martin Red Bull Racing.

Foto: Charles Coates / Getty Images Europe

Annas motor - veckans snackisar 7 december

Pole position

Formel E
Från och med säsongen 2020/2021 kommer eldrivna Formel E att klassas som världsmästerskap, i linje med Formel 1, WRC, VM i Rallycross (WRCV) och WEC.

2) Ferrari
F1 har diskuterat det concordeavtal som ska gälla mellan 2021 och 2025 - och Ferrari bekräftar att teamet behåller rätten att lägga in sitt veto i samtliga regelfrågor.

3) Robert Kubica
Den förre F1-föraren ska testa för DTM i Jerez och är intresserad av mästerskapet som kör på Anderstorp nästa år. Han är också aktuell för en roll som testförare i F1, det pratas om både Haas och Racing Point.

4) Fernando Alonso
Det ryktas om att spanjoren satsar på en F1-comeback. Det sägs att han hoppas på ett samarbete med Renault 2021.

5) Nürburgring
Det är den tidigare F1-banan i Tyskland och en ny bana i ryska St Petersburg som gör VM-kalendern i rallycross komplett. VM-deltävlingen i Höljes avgörs som vanligt den första helgen i juli.

6) Valentino Rosso
Den förre roadracingmästaren ska få testa en F1:a i spanska Valencia på måndag. Då är det tänkt att han och Lewis Hamilton byta fordon.

7) Fredrik Norén
Crossföraren får ett fabrikskontrakt till 2020, han kör för Suzuki Factory Racing i det amerikanska mästerskapet Monster Energy Supercross.

8) Stig Blomqvist

Rally legendaren har imponerat i East African Safari Classic Rally där han och kartläsaren Jörgen Fornander slutade tvåa bakom Kris Rosenberger. Roger Samuelsson / Robin Friberg slutade femma.

9) MGU-K
2020 utökas antalet lopp i VM i Formel 1, från 21 till 22. Därför utökar FIA (internationella bilsportförbundet) det tillåtna antalet av systemet med namnet MGU-K från två till tre system per säsong. Ytterligare en nyhet 2020 är att det bara blir en testdag för F1-debutanter.

10) Hanoi
Våren 2020 kör F1 för första gången i Vietnam och arrangören har lagt till en kurva och ändrat layout på banan. Målet är att stadsbanan vara klar till årsskiftet.

Motorstopp

Tatiana Calderon

Colombianskan siktar mot F1, men hon tog inga poäng för Arden i Formel 2 2019 och teamet har nu köpts av HWA som satsar på Artjom Markelov och Giuliano Alesi. Vad hon ska göra nästa år är inte klart, men det blir ingen W-Series. Hon tänker fortsätta att tävla mot män.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Formel 1 2019: Listan med årets största snackisar

ÄMNEN I ARTIKELN

Formel 1

Motorsport

Aston Martin

Force India F1