Svensk succé i lag-EM – Sagnia allra gladast

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Maja Suslin/TT

VASA. Sverige är tillbaka i lag-EM:s förstaliga efter en stark andradag här i Vasa.

Gladast av alla:

Khaddi Sagnia som hoppade 6.52 och tog segern i längd - coachad av Michel Tornéus.

– Ja, det var helt underbart. Bara att vinna för Sverige och få det här beskedet inför resten av sommaren, säger hon.

Khaddis längdhopp var lag-EM:s sista individuella gren och när hon hoppade upp sig från femteplatsen blev det avgörande för slutsegern.

Nu vann Sverige lag-EM:s andradivision med sex poäng före Finland och femton poäng före trean Schweiz. De tre lag som går upp i lag-EM förstadivision 2019.

”Kunde inte svika mig själv”

Hade Khaddi misslyckats i sitt tredje hopp hade hon stannat på 6.17 och tappat fyra viktiga poäng och gjort det onödigt spännande inför de avslutande stafetterna.

– Så det var så skönt att få till det där hoppet och framförallt att få vinna. Jag kände att jag inte kunde svika mig själv, när allt kändes så bra. Sedan att jag inte var på plankan och hade kraftig motvind spelar ingen roll, säger hon.

Khaddi hade -2.2 i vind i sitt 6.52-hopp och hela plankan kvar.

Hade hon haft en perfekt plankträff och maximala +2.0 i ryggen hade hon säkert klarat VM-kvalgränsen 6.75 med sitt dunderhopp.

– Men jag är ändå jätteglad och lättad. Set här var precis vad jag behövde för självförtroendet och jag är bara glad att jag kan hoppa utan smärta. Och bara att vara här och vinna är belöning nog. Det här är mitt jobb, det jag älskar och det jag kämpar för varje dag.

Och så ryckte Michel Tornéus in och hjälpte till att coacha?

– Ja, han var ett jättestöd. Han vet ju vad som gäller.

Grunden till svenska segern

Ja, favoriterna som höll gav grunden till den svenska segern.

Förbundskapten Karin Torneklint jublade lika mycket som alla andra svenskar när segern var klar.

– Men det var nervöst ända in i slutet. Men jag är imponerad av alla de som skulle ta tolv poäng enligt förhandstipsen även går in och gör det.

– Att Sofie Skoog går in och vinner höjdhoppet hur lätt som helst. Att Daniel Ståhl, som inte haft sina bästa dagar under tidigare lag-EM, nu går in och dominerar.

Vad betyder det för Sverige att vara i högstaligan?

– Att vi får tävla mot de bästa. Att de världsstjärnor vi faktiskt har för mäta de bästa och att de som inte är det får möta tufft motstånd. Det är bra för alla.

Publicerad:

LÄS VIDARE