Edsbyn hetast i målsnålt toppmöte

Publicerad 2021-11-25

Mållöst i 67 minuter.

Sedan klev formstarka Edsbyn fram och avgjorde toppmötet med Sandviken.

– Det går åt rätt håll hela tiden, säger lagkaptenen Oscar Wikblad efter femte raka matchen utan förlust.

Stormöte mellan Sandviken och Edsbyn i Göransson Arena. Upplagt för klang- och jubelföreställning? Absolut, men så blev det inte.

Efter en mållös första halvlek suckade SAIK-anfallaren Linus Forslund i Sportbladet Play i halvtid:

– Ja, jag vet inte... Det är väl ingen föreställning här. Det är mycket riskminimerande från båda lagen.

Faktum är att det dröjde en bit över en timme innan det viktiga första målet föll. Då var det Edsbyns veteran Jonas Edling som spelades fri av Per Hellmyrs och satte 1–0 bakom storspelande Joel Othén.

”Var tight hela vägen”

På hörna några minuter senare satte finske landslagsanfallaren Jimi Heinonen, som haft en tung start sedan flytten från Sirius, sitt första elitseriemål för Edsbyn – och det räckte för att gästerna skulle ta med sig två poäng hem till Hälsingland. SAIK reducerade genom Dennis Henriksen i slutminuterna, men kom inte närmare än så.

– Det var tight hela vägen in, säger Hannes Edlund, SAIK:s vikarierande lagkapten i Daniel Berlins frånvaro, till Sportbladet Play.

På temat om en målsnål stormatch svarar Edlund:

– Det lär vara någon sådan ibland också. Då blir det kul när det blir fler mål sen.

Fem raka utan förlust

Edsbyns lagkapten och skyttekung Oscar Wikblad lämnade planen mållös, men var lättad över segern.

– Mycket ställningskrig, men jag tycker väl att vi driver på lite mer. Defensiven får riktigt bra betyg, men offensivt finns mer att önska, säger han.

Edsbyn är nu obesegrat i de fem senaste matcherna. Sviten består av fyra segrar och en tung poäng borta mot guldfavoriten Villa Lidköping.

Det var överlag en målsnål kväll i bandyn – åtminstone sett till första halvlekar. Totalt noterades bara sju mål på fem matcher innan paus. Sju av tio målvakter höll nollan under första halvlek.

Även i Motala–Hammarby var det mållöst i halvtid. Efter paus lossnade det rejält och hemmalaget vann med 4–3 efter sent avgörande på hörna av lagkaptenen Fredrik Lönn. Sensationellt nog leder Motala elitserien efter åtta matcher, men jagande Villa Lidköping har en match mindre spelad.

Hemma på Sjöaremossen tog bottentippade Frillesås säsongens andra seger när laget slog Vetlanda med 3–2. Adrian Emretsson kvitterade på straff med knappa tio minuter kvar, och i tredje tilläggsminuten blev Jakob Jenefeldt sedan stor matchvinnare.

Guldkandidaterna Villa Lidköping och AIK gjorde jobbet i sina matcher. Villa besegrade nykomlingen Rättvik med hela 9–0 på hemmaplan efter fyra nya mål av skyttekungen Christoffer Edlund. AIK satte stopp för Sirius segersvit på fyra matcher genom att vinna med 6–1 på Studenternas i Uppsala. Där stod bland annat ryske mittfältsstjärnan Alan Dzhusoev för två hörnmål.