Sverige missade chansen efter jättedrama

Publicerad 2022-02-28

NORRKÖPING. Sverige hade ett gyllene läge att ta sig till nästa runda VM-kvalet.

Men basketherrarna tappade en 15-poängsledning och föll efter dubbla förlängningar.

– Vi tappar matchen, de vinner den inte. Det ska inte gå egentligen, säger Jerebko.

Efter skrällsegern på bortaplan i fredags hade Sverige chansen att säkra en plats i nästa VM-kvalrunda trots att två matcher återstår.

På hemmaplan i Norrköping kopplade Sverige greppet direkt.

Ludvig Håkanson, som gjorde en blek match senast, var stekhet och drog i tre treor redan i den första perioden.

Kroatien var aldrig riktigt med i den första halvleken och efter en ny stark försvarsinsats kunde Sverige gå till halvtidsvila med 41–26 efter 15 poäng av Håkanson och sju av Jonas Jerebko.

Kroatien, som var tvunget att vinna för att inte vara borta från avancemang, kom ut bättre efter paus.

Ledningen krympte mer och mer och med drygt fyra minuter kvar var det utjämnat, 68–68.

”Kan inte kasta bort bollen”

Med 27 sekunder kvar hade Kroatien ledningen med en poäng. Då blev Håkanson foulad och fick tre kast. Stjärnan satte alla och Sverige hade en tvåpoängsledning.

Kroatien fick ett sist avslut som Birgander blockade, men domarna dömde goaltending vilket innebar kroatisk poäng och förlängning.

Sverige hade greppet om förlängningen, men Kroatien kvitterade på nytt i slutsekunderna och det blev fem nya minuter.

Där kopplade Kroatien greppet och även om Sverige aldrig gav upp blev det till slut en blytung förlust med 98–105.

– Vi kan inte kasta bort bollen så här, vi måste ta hand om den och spela tillsammans, säger Jerebko och fortsätter:

– Vi förlorar matchen, de vinner inte. Den ska inte gå till övertid, vi ska avgöra innan. Det är mer uppgivenhet än något annat just nu. Det suger.

”Gör väldigt ont”

Hoppet om avancemang lever fortfarande, men läget blir betydligt svårare eftersom Finland och Slovenien väntas ställa upp med NBA-spelare under sommarens kvalfönster.

Sjupoängsförlusten innebär också att Kroatien nu har inbördesmöte eftersom Sverige vann med sex poäng borta.

– Det gör det mycket värre. Vi hade velat ha fördel så de gjorde väldigt ont, säger förbundskapten Mikko Riipinen.