Fifa avfärdar utredningen mot Infantino

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fifas ordförande Gianni Infantino misstänks för brott i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Peter DejongAP/TT
Fifas ordförande Gianni Infantino misstänks för brott i Schweiz. Arkivbild.

SPORTBLADET

Fifa-chefen Gianni Infantino misstänkts för brott efter sitt samröre med den omstridde schweiziske åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett misstänkt korruption inom toppfotbollen.

Det internationella fotbollsförbundet avfärdar anklagelserna och meddelar att deras ordförande sitter säkert.

"Det finns absolut ingen anledning att starta en utredning", säger Fifa i ett uttalande.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Michael Lauber, Schweiz förre federale chefsåklagare, efter misstankar om hemliga kontakter med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016.

Uppgifterna kom fram sedan Lauber fått kraftig kritik för sin korruptionsutredning mot tre tyska och en schweizisk fotbollshöjdare, som anklagades för bedrägeri i samband med avtal om tv-rättigheter. Åtalet kunde aldrig avgöras i domstol eftersom preskriptionstiden hade gått ut.

Funnit bevis

I slutet på förra veckan meddelade åklagaren som utreder kopplingen mellan Infantino och Lauber att han funnit bevis på brott i samband med de hemliga mötena och att Infantino delgivits misstanke.

Enligt det internationella fotbollsförbundet Fifa finns det inget som tyder på att så ska vara fallet.

"Det finns absolut ingen anledning att starta en utredning eftersom att ingenting kriminellt har hänt och det finns inget som tyder på någon form av brottslig förseelse", säger Fifa i ett uttalande.

"Fifa:s ordförande kommer fortsätta att fullt ut anta sina funktioner inom FIFA och fullgöra sina uppgifter och kommer att fortsätta samarbeta med myndigheterna i Schweiz och runt om i världen".

"Helt lagligt"

Infantino, som enligt den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung misstänks för anstiftan till tjänstefel, anstiftan till brott mot sekretesslagen och bestickning, har själv inte förnekat att mötena ägt rum, men menar att han inte gjort något brottsligt.

"Att träffa Schweiz chefsåklagare är helt legitimt och helt lagligt. Det är inget brott mot något. Tvärtom, det är också en del av ordförandeskapets uppgifter", säger Infantino till Fifas hemsida.

Gianni Infantino har varit ordförande i Fifa sedan 2016 och tog över efter Sepp Blatter som tvingades avgå efter korruptionsskandal. Tidigare har han arbetat som generalsekreterare för det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN