Anna och Emil Jönsson Haag blir programledare i tv

Av: Petra Thorén

Publicerad:

När Anna och Emil Jönsson Haag tar nästa steg i karriären handlar det inte om skidåkning.

Paret blir programledare i tv och ska inspirera svenska folket till att springa.

– Det blir superroligt och en utmaning att prova programledarrollen, säger Anna Jönsson Haag till Sportbladet.

Trots att skidparet slutade sina aktiva landslagskarriärer våren 2018 har de inte legat på latsidan.

De tränar regelbundet och har deltagit på olika tävlingar som motionärer. Anna Jönsson Haag tränade hårt även under hela sin graviditet förra året.

Rörelseglädjen och vikten av daglig motion är något de båda vill inspirera till och kommer att göra i ännu större utsträckning nu.

Sportbladet kan berätta att ex-skidåkarna blir programledare i ”Sverige springer” som har nypremiär på Sportkanalen kommande fredag.

TV-profilen Andreas Odén tillsammans med Anna och Emil Jönsson Haag, som blir programledare i motionsprogrammet ”Sverige springer”.
TV-profilen Andreas Odén tillsammans med Anna och Emil Jönsson Haag, som blir programledare i motionsprogrammet ”Sverige springer”.

”Risk man är överhajpad”

TV-programmet ”Sverige Springer” sändes för första gången 2010 i TV4 Sport med programledare Andreas Odén och löparen Anders Szalkai. Efter ett längre uppehåll lanserades programmet 2018 igen och det här blir den femte raka säsongen på TV4 Play, Sportkanalen och C More.

Skidparet har synts i tidigare program som profiler i olika motionslopp, men tar nu ytterligare ett steg och leder vartannat program. Kvarstående veckor leds av duon Andréas Odén och friidrottaren Bianca Salming.

– Det känns superkul att prova något nytt och Andreas att få guida oss. Hur gör man inledning, en avslutning, hur byter reportage och så, säger Anna Jönsson Haag.

Hur kommer du att vara som programledare tror du?

– Jag vill vara en programledare med glimten i ögat, jag vill att tittaren tydligt hör vad man säger och att man är inspirerande. Sen finns det en risk att man är överhajpad... Men vi kommer att försöka vara som vi alltid är mot varandra.

Vilka vänder ni er till?

– Vi vänder oss till dom som är i vår ålder och uppåt. Inte till superlöparen, där har vi inte mycket att bidra till, men till den som vill börja springa och till de som brinner, säger Anna Jönsson Haag.

”SVT nog uteslutet”

Paret, som har flera mästerskapsmedaljer hemma i huset på Frösön utanför Östersund, har fått andra liknande förfrågningar, inte minst kopplat till skidåkning men sagt nej.

Vinterstudion?

– SVT tror jag varit uteslutet eftersom vi är kommersiella. Andra förfrågningar kommer hela tiden, men nu får vi skapa forum och spår man vill följa.

Blir det några skidtips i programmet?

– Skidor är lite begränsat i vårt avlånga land, men visst lite skidor kommer det att bli.

Tittarna kommer sannolikt också att möta en ytterst ung liten profil. Anna och Emil blev föräldrar till Harry i oktober och han finns med dem på deras aktiviteter.

– Han kommer dyka upp lite där och där. Han sitter ofta på min mage och hänger med, säger Anna.

”Sverige springer” sänds med start på fredag den 24 januari och vintersäsongen sträcker sig över nio veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE