Fernando Alonso slog runt i Dakarrallyt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN

Han må vara världsmästare i banracing.

Men ökenrally är något annat.

Då tappade Fernando Alonso kontrollen och stod för en mycket spektakulär rullning nedför sanddynerna.

Under den nionde etappen av Dakarrallyt avancerade den dubble världsmästaren i Formel 1 och under onsdagen startade tävlingens längsta etapp. Det skulle bli en två dagar lång maratonetapp igenom Saudiarabiens öken och genom Ghawarfältet, som är världens största oljefält. Hårda vindar gjorde dock att ungefär hälften av etappen genomfördes utan tidtagning och flera av förarna hade problem.

En av dem var Fernando Alonso.

Redan på väg mot den första kontrollpunkten gjorde han och kartläsaren Marc Coma en missbedömning. De körde för fort och attackerade sanddynen i fel vinkel. Därför tappade de kontrollen över Toyotan som slog runt flera gånger. Som tur var slog bilen inte i taket utan snurrade och landade till slut på alla fyra hjulen igen.

– Jag är glad över att jag kan fortsätta att tävla i Dakar och att jag är kvar i en så tuff tävling, säger han enligt motorsport-total.

– Det är klart att vi halkade efter i resultatlistan, men jag tycker ändå att det var en bra dag.

Alonso med spektakulär rullning i Rally Dakar

Alonso kunde köra vidare, men tvingades sedan stanna för att reparera vindrutan. Där tappade de en timme och 17 minuter och ramlade tillbaka från plats tio till plats 14.

– Jag bryr mig inte om jag är sexa eller 14:e man. Jag är glad över att jag har klarat ännu en mycket tuff dag, säger han till webportalen.

Svensken 72:a

Två etapper återstår av årets Rally Dakar, i morgon fortsätter körningen i sanden och det skiljer nu 18 minuter mellan ledaren Carlos Sainz och jagande Nasser Al Attyah.

– Det kommer att vara de absolut mest komplicerade dynerna under det här rallyt och vi ska köra i dem i tio mil. Vi ska försöka att bara ta oss igenom det, säger Sainz.

– I dag fungerade vår navigering, men andra hade problem. I morgon kan det vara tvärt om.

För svenske Calle Bjerkert har körningen fungerat bra, men han missade en kontrollpunkt och tappade tid. Han var 72:a förare på etappen som vanns av Joan Barreda före totalledaren Ricky Brabec.

Tävlingen avslutas på fredag.

Publicerad:

LÄS VIDARE