Frida Karlsson om norska bakslaget: Alla ligger på gränsen

Av: Petra Thorén

Publicerad:

GÄLLIVARE. Ingvild Flugstad Östberg har fått startförbud av hälsoskäl.

Det svenska stjärnorna lider med sin norska kollega.

– Jag tycker att det var väldigt tråkigt, säger Frida Karlsson.

Svenska premiären i Gällivare är avklarad och Frida Karlsson var både glad och energifylld när hon kom ut från målfållan.

– Det var ett fint formbesked tycker jag, säger Frida Karlsson.

Samtidigt ungefär i Norge genomfördes den norska premiären. Den skedde utan Tour de Ski och vinnaren av den totala världscupen Ingvild Flugstad Östberg på startlinjen.

Den norska stjärnan berättade igår att hon har fått startförbud av hälsoskäl.

Hon ville inte avslöja exakta detaljer kring vilka värden som varit utanför ramen, men berättade om den hårda träningen och att hon balanserat på en "knivsegg".

– Jag har valt att träna mycket och tufft. Som toppidrottare finns det alltid en risk att träna så mycket. Kroppen behöver tid för att återhämta sig på plussidan, säger Östberg i samband med beskedet på presskonferensen.

”Alltid tråkigt”

Landslagsläkaren Öystein Andersen dementerade på direkt fråga (från NRK enligt Dagbladet) att det skulle handla om någon ätstörning.

Nyheten har landat i det svenska landslaget och Frida Karlsson lider med Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag tycker att det var väldigt tråkigt. Jag har ingen aning om vad det handlar om för hälsoproblem, men det är alltid tråkigt när det kommer och det händer flera skidåkare, säger Frida Karlsson.

De har full förståelse för hur lätt det är att ibland kliva över gränsen.

– Jag tror alla ligger på gränsen. Det krävs hård träning för att utvecklas och man får töja lite på den gränsen för att se vad man klarar, säger Frida Karlsson.

”Alternativa vägar”

Stina Nilsson missade till exempel tävlingarna i Gällivare på grund av problem med en axel, som enligt läkaren Magnus Oscarsson beror på en överbelastning.

Frida Karlsson tvingades själv backa i sin träning i höstas när hon hade problem med benhinnorna.

– Det var en liten överbelastning. Sådana småskavanker är vardag, ni får inte reda på alla skavanker som kommer i laget.... Man hittar alltid alternativa vägar framåt, säger Frida Karlsson och påpekar:

– Man vill alltid göra det optimala för att utvecklas så mycket som möjligt, men sen måste man vara smart också och ha folk runt om en som stöttar och ser när man kanske måste bromsa, säger hon.

”Klart man måste ha koll”

De svenska åkarna genomför regelbundna medicinska tester för att säkerställa hälsan.

– Vi kollar blodvärden och olika värden, kroppssammansättning och bentäthet. Det är viktiga tester att göra. Det är mest läkaren (Magnus Oscarsson) som har koll på vilka tester vi ska göra och vilka som är bra att göra, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson är av naturen smal och uppskattar testerna som ger ett kvitto på att hon får i sig rätt mängd mat.

– Det är klart att man måste ha koll på det, man ska inte tära på kroppen. VI har dietister i laget som ser till att man får i sig tillräckligt mycket.

Är det en check för att se att du ligger rätt?

– Ja.

Publicerad:

LÄS VIDARE