”Absolut inte rättvist”

Källman rasar över pamparnas CL-beslut

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Källman.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Jonas Källman.

SPORTBLADET

Det europeiska förbundet flyttade finalhelgen i Champions League till december – mitt under nästa säsong.

Och strök åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna.

Det gör Jonas Källman i ungerska Pick Szeged upprörd.

– Det här är absolut inte rättvist. Allt handlar bara om pengar, säger den svenske stjärnan.

I handbollens Champions League avgörs semifinaler och final under en helg, kallad Final 4, i Köln i månadsskiftet maj/juni varje år.

Final 4 spelas inför drygt 19 000 åskådare varje år och är rena sedelpressen för det europeiska förbundet (EHF).

När det stod klart att finalhelgen inte kunde spelas som vanligt på grund av coronapandemin flyttade EHF evenemanget först till slutet av augusti och sedan till den 28–29 december, alltså mitt under nästa säsong när en ny Champions League-säsong redan är långt gången.

”Får pisk på fingret”

I fredags kom beskedet att EHF dessutom strök åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna. Gruppspelet hann spelas klart just innan coronapandemin och man skulle just börja spela åttondelsfinalerna när allt stängdes ner.

I stället för att spela om semifinalplatserna delade EHF helt sonika ut dem till de två bäst placerade lagen i grupp A och B: Barcelona, Kiel, Paris SG och Veszprem.

En av de stora förlorarna blev Pick Szeged, med Jonas Källman i laget. Det ungerska storlaget har aldrig varit i Final 4 utan åkt ut i kvartsfinalen tre gånger de senaste sex säsongerna. De andra tre har det tagit stopp i åttondelen. Nu slutade Pick Szeged trea i gruppen och kände att man hade något stort på gång.

– Vi kände verkligen att vi hade medvind den här säsongen och så får man pisk på fingret och är ute ur turneringen utan att ha spelat om det, samtidigt som andra lag får fortsätta göra upp om titeln. Det här är absolut inte rättvist, säger Källman till Sportbladet.

Ändrar reglerna

Många i handbollsvärlden rasar över EHF:s beslut att spela Final 4 till vilket pris som helst samtidigt som man struntar i de sportsliga värdena.

Och tro inte att det brukar vara de bäst placerade lagen i grupperna som går till Final 4. Det har bara hänt en gång på de tio år med det här formatet, enligt det danska handbollsoraklet Rasmus Boysen.

– Det måste tydligen spelas över alla jävla möjliga strån. Det handlar bara om pengar, säger Källman.

Enligt reglerna får inte en spelare representera två olika klubbar i samma turnering under samma säsong. December månads Final 4 tillhör alltså den gångna säsongens turnering. Därför har frågan varit vilken klubb till exempel norske superstjärnan Sander Sagosen ska spela för i Final 4. Den här säsongen har han spelat i Paris SG och tagit dem till andraplatsen i gruppen och därmed Final 4. Men i sommar byter han klubb till Kiel.

På måndagen kom EHF med beskedet att man ändrar reglerna och låter spelare som Sagosen spela för sin nya klubb (i detta fallet Kiel) i Final 4.

– Vi har spanjoren Jorge Maqueda hos oss. Han går till Veszprem nu och helt plötsligt får han spela Final 4 direkt. Grattis till honom. Men det är en jättekonstig situation, säger Källman.

På damsidan är Final 4 flyttat till början av september och EHF har preliminärt beslutat att de två bäst placerade lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal. Men man öppnar för att kunna spela kvartsfinalerna i anslutning till finalhelgen.

Publicerad:

LÄS VIDARE