Lewis Hamilton världsmästare i Formel 1

Vann sjätte VM-titeln i F1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lewis Hamilton är världsmästare i Formel 1.

För sjätte gången.

– Detta är överväldigande, jublar han.

Valtteri Bottas, Mercedes, tog starten av USA:s GP från pole position, men bakom honom hade Red Bulls Max Verstappen inte en tillräckligt bra bil och Ferraris båda förare hade stora problem.

Det gjorde att VM-ledaren Lewis Hamilton, som startade femma, kunde avancera och när Valtteri Bottas gjorde ett andra depåstopp tog teamkollegan över ledningen. Hamilton valde att ligga kvar på banan, men Bottas som hade betydligt bättre däck tack vare sin strategi med två stopp kom allt närmare. På det 52 av de 56 varven kunde finländaren köra om och vinna USA:s GP.

– Jag är otroligt glad över den här segern, det var viktigt för mig, säger Valtteri Bottas efter loppet.

– Men det är lite mixade känslor.

1 av 3

Hamilton med sex VM-titlar

I och med att Lewis Hamilton körde in som tvåa i USA:s GP tog britten sin sjätte VM-titel.

– Ett stort grattis till Lewis, sa Bottas som slutade tvåa i VM.

– Jag misslyckades med att nå mitt mål i år, men det finns alltid ett nästa år.

Detta var britten Hamiltons sjätte VM-titel i F1. Han vann den första med McLaren-Mercedes 2008 och har sedan vunnit ytterligare fem tillsammans med Mercedes sedan 2014 och är därmed den näst mest framgångsrika F1-föraren i historien efter Michael Schumacher.

– Vi fortsätter att lufta, vi fortsätter att lyfta. Jag kan inte förstå detta. Det är helt otroligt, säger Lewis Hamilton efter målgång.

– Jag fylld av känslor och jag har hela teamet och även min familj med mig här nu. Det är en stor ära för mig att mitt namn nämns med de stora stjärnorna i F1-historien. När jag var sex eller sju år gammal så sa pappa till mig att jag aldrig fick ge upp och det är familjens motto. Vi ger inte upp.

Ger aldrig upp

Lewis Hamilton, som tävlat i F1 sedan 2007, har kontrakt med Mercedes i ett år till och har då möjligheten att vinna sin sjunde VM-titel. Lika många som Michael Schumacher tog under sin karriär

– Jag vet inte hur det blir med fler mästerskap, men jag kan säga att jag fortfarande känner mig pigg i kroppen och kommer att trycka på i alla race som kommer framöver, lovar Hamilton som nu vunnit VM-titeln tre år i följd och som hunnit fylla 34 år.

Två lopp återstår av årets säsong, i Brasilien och Abu Dhabi.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE