Slut på Stensons fribiljetter till Masters: Det är trist

Publicerad:
Uppdaterad:
Henrik Stenson slår ut i dag.
Foto: BILDBYRÅN
Henrik Stenson slår ut i dag.

SPORTBLADET

För sextonde året i rad ska Henrik Stenson, 45, spela US Masters.

Men nu är det slut på fribiljetter till Augusta.

– Svensk herrgolf är på väg mot en trist och jobbig period, säger Peter Hedblom.

Kanske om det haglar och stormar över resten av fältet. Kanske om amerikanerna får hjärnsläpp och skakhänder. Annars är det svårt att se hur Sveriges främste herrgolfare genom tiderna ska kunna skrälla sig till toppen av The Masters som drar igång i dag och håller på till söndag.

– Tyvärr talar ingenting för Henrik Stenson. Han har börjat missa kvalgränser, det är inget vi är vana att se. Men han är en spelare som sätter hög press på sig själv och kan spela avslappnat, så kommer han topp 25 är det ett steg i rätt riktning, säger Peter Hedblom som har tre segrar på Europatouren.

Går bättre på damsidan

45-åringen Stenson har som bäst blivit 46:a i år. Han har missat sex kvalgränser i rad och skulle inte ha i Masters att göra om det inte vore för segern i British Open 2016 som gav spelrätt i alla majors i fem år. Efter den här säsongen är fribiljetterna slut, vilket pekar mot att det kommer saknas svenskt deltagande på den allra högsta nivån på herrsidan.

Se bara på världsrankningen där Alex Norén finns först på plats 99, att jämföra med Anna Nordqvist på plats 52 och Madelene Sagström på 70.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Peter Hedblom.

Eller titta på amatörrankningen där Ludvig Åberg från Eslöv är den enda på topp tio, att ställa mot den blågula kvartetten Linn Grant (2), Ingrid Lindblad (4), Maja Stark (6) och Beatrice Wallin (9) på damsidan.

– Damgolfen får fram större stjärnor medan det inte ploppar upp jättemånga killar. Det är jättetråkigt. Marcus Kinhult är ung och lovande, Norén har spelat bättre och Henrik Norlander var bra i början av året. De har kapacitet att vinna på PGA-touren, men att vinna majors? Nej, där är de inte nu, säger Hedblom.

Spieth en vinnare igen

Vad beror det på?

– Vår satsning är inte dålig, men andra länder har haft en kille som fått en säck pengar och den bästa utbildningen. Vi har spritt kakan på tio-femton halvbra spelare och fått fram bredd men inte spets.

Så vem vinner på Augusta, om Stenson inte ordnar karriärens största triumf?

Bland favoriterna finns Justin Thomas, Jon Rahm och drivefantomen Breyson DeChambeau. Men Peter Hedblom lyfter gärna en annan amerikan som alldeles nyligen såg oduglig ut.

– Jordan Spieth vann förra veckan och trivs på banan. Han har haft yips och knappt kunnat träffa en fairway, men i Texas var det gamla Spieth igen. Sylvass puttning, säger svensken.

Publicerad:

LÄS VIDARE