Speedway

Speedwaystjärnan stängs av i ett år efter injektionerna

Av: 

Fredrik Andersson

Zbigniew Kuczynski

Hilda Djupenström

Maksym Drabik.

Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Speedwayföraren Maksym Drabik, 22, har fått sin dom.

Han stängs av hela säsongen efter att ha injicerat en otillåten mängd vitaminer.

– Han har varit väldigt utsatt, säger Lejonens lagledare Mikael Holmstrand.

I slutet av september 2019 fastnade 22-årige Maksym Drabik, juniorvärldsmästare i speedway och kontrakterad förare för Lejonen i Bauhausligan kommande säsong, i en dopningskontroll i Polen. Han erkände då att han injicerat 500 milliliter av en näringslösning med vitaminer, vilket är fem gånger över den tillåtna gränsen.

Drabik har varit avstängd sedan oktober i fjol, under tiden som POLADA, den polska antidopningsorganisationen, utrett hans ärende.

”Ganska väntat”

I går, tisdag, kom domen.

22-åringen stängs av fram till den 31 oktober i år – därmed missar han hela säsongen.

– Beskedet var ganska väntat, vi har följt processen i Polen, säger Lejonens lagledare Mikael Holmstrand till Sportbladet.

– Han har varit väldigt utsatt. Det är viktigt att slå fast att som idrottare har du ansvar i vad du stoppar i dig. Men han är ung, en renlevnadsmänniska. Vi hade honom i Gislaved, Lejonen, under den här perioden. Han var väldigt matt, svag och hade en maginfektion han inte blev av med.

Holmstrand fortsätter:

– Inför den polska finalen fick han vätskeersättning och vitamintillskott från klubbens läkare i Polen. Trycket man får på sig där nere är inte lätt att stå emot och han hade inte någon anledning att tro att något fel gjordes egentligen. Han har varit otroligt tillmötesgående men blev snabbt utsatt för väldigt hård jakt av media, även POLADA. Han drog sig undan.

– Han svarade inte på något brev som hade skickats till honom, han flydde från all uppståndelse. Man har inte låtit honom överklaga, man har haft regler som att: ”tar du inte den här domen kan nästa dom bli hårdare”. Man har varit ganska tuff mot honom. Han har haft problem med förbundet tidigare, det har känts som man vill statuera ett exempel. Sedan har han fått i sig något som man inte ska få i sig. Men det har dragit ut på tiden något enormt, det är helt orimligt att leva med den pressen som han gjorde under det här året som gick.

”Får ta sitt straff”

Hur påverkar det här er syn på honom?

– Han får ta sitt straff som idrottare, men vi kommer göra det vi kan för att stötta honom som person. Han har haft en lojal inställning till oss, han har alltid sagt att det är Gislaved och Lejonen han har sina band till. Vi kommer hålla kontakten med honom och hoppas på att han kommer tillbaka som människa först och främst. Han drog sig till slut ur säsongen som var för att han inte mådde tillräckligt bra mentalt.

Tidigare uppgavs det att föraren kunde bli avstängd i fyra år, men så blev alltså inte fallet. POLADA har inte bedömt att näringsinjektionerna är dopning i strikt mening och därav får föraren det betydligt kortare straffet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Speedway

LÄS VIDARE

Drabik injicerade näring – kan stängas av fyra år

ÄMNEN I ARTIKELN

Speedway

Lejonen Speedway