EM-hjältens unika hyllning till staden

”Det blev jävligt coolt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ZAGREB. Du kan ta ”Zacke” ur Eskilstuna.

Men du kan aldrig ta Eskilstuna ur ”Zacke”.

Nu har EM-hjälten tatuerat in den gamla sporthallen på överarmen.

– Jag har upplevt så mycket där, säger han om hyllningen till staden.

Mattias Zachrisson var en av de stora hjältarna, kanske den största, i semifinalbragden mot Danmark.

– Spela en EM-semifinal på högernio och gå in och göra åtta. Man kan inte få en mycket större fullträff som lag och person. Det är helt sjukt. Sett till förutsättningar och allt som gällde är det nog den bästa matchen jag gjort, säger gårdagens bäste målskytt.

Hemma i Eskilstuna kallas handbollslandslaget för ”Zackes landslag” i lokalpressen sedan några år. Fram till Kristján Andrésson tog över som förbundskapten var Zachrisson handbollsstadens enda stora bidrag till i landslaget.

1 av 3

Irsta moderklubben

Och Zachrisson, som spelar i Füchse Berlin sedan 2013, älskar sitt Eskilstuna och Guif även om han kommer från Västerås och har Irsta som moderklubb.

– Har jag två dagar ledigt så är jag i Eskilstuna. Det är hemma för mig nu. Jag har lägenhet där också. Vill jag inte vara i Berlin så vill jag vara i Eskilstuna, säger han.

27-åringen har till och med tatuerat in en hyllning till staden i hans hjärta.

På vänsterarmen har han sedan i somras en bild på den gamla sporthallen som revs i fjol intatuerad och ovanför det en bild på Kloster kyrka där klockan visar klockslaget när hans son Sigge föddes för tre år sedan.

– Jag bollade med mina närmaste polare hemma i Eskilstuna och i samma veva revs sporthallen. Det var roligt att göra nåt på det. Det var där min karriär drog i gång.

Tråkigt att den revs?

– Såklart, men den nya arenan är fruktansvärt fin. Det är skitroligt att kommit en bra arena dit. Men det är lite både och.

Tatueringen tog 14 timmar att göra.

– Det är samma kille hemma i Eskilstuna som tatuerade in min son Sigges ansikte på mitt lår.

Bara Berlin eller Guif som gäller

– Det var i sporthallen allt drog i gång fast jag är från Irsta. Det var där jag blev en bra handbollsspelare. Jag har upplevt så mycket i den hallen. Sedan skulle jag lägga till något och då tog jag kyrkan. Det blev jävligt coolt. Jag har fått mycket positiv kritik. Det är lite häftigt, säger Zachrisson.

– Det är till Eskilstuna jag ska återvända.

Till Guif också?

– Som jag känner nu är det Berlin eller Guif. Jag vill inte någon annanstans. Jag var hemma i mellandagarna och kollade på en match med Guif. Jag känner att jag är omtyckt där och det känns bra. Det gör det ännu lättare.

Han har kontrakt ända till 2022 med Berlin men en hemkomst till Guif innan dess verkar inte osannolik.

– Vill man hem så går det säkert att lösa. Jag har ingen plan på att flytta hem nu, men antingen är det Berlin eller Eskilstuna. När kontraktet går ut blir grabben sju år. Längre än så blir det i alla fall inte.

TV: Se rafflande dramat i semifinalen


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Foto: TT, AFTONBLADET
Publicerad:

LÄS VIDARE