SM-guld till Edsbyn: ”Helt unikt”

Publicerad 2018-03-17

UPPSALA. Många av de 18 114 i publiken buade i halvtid.

Men efter 45 händelsefattiga minuter exploderade Edsbyn och Anders Svensson blev hjälte när klubben försvarade guldet.

Han blev förste målvakt på 34 år (!) att hålla nollan i en SM-final.

– Helt sjukt, helt unikt, säger 42-åringen efter 4–0 mot Sandviken.

Senast Edsbyn och Sandviken möttes i en SM-final, 2008, vann hälsingarna med hela 11–6.

Kort innan nedsläpp för årets bandyfinal, som hade återvänt till Studenternas i Uppsala, talade Edsbyn-tränaren Thomas Liw till publiken och tippade en liknande målfest.

Vad fel han hade.

Efter en minst sagt tillknäppt inledning fick de 18 114 åskådarna se första skottet på mål först efter 20 minuters spel.

Och när domaren blåste för halvleksvila var det fortfarande 0–0 på resultattavlan.

Det var första gången sedan 1984, när just Edsbyn mötte Boltic, som en SM-final har varit mållös efter den första halvleken.

Spräckte nollan

Det märkliga resultatet var en snackis i paus, men tidigt i andra halvlek – redan fyra minuter in i densamma – spräcktes målnollan.

Edsbyns veteran, Jonas Edling, vispade till bollen och sköt 1–0.

– Klart det var ett viktigt mål. Det var förvisso fortfarande tidigt i matchen, men det gjorde att spelet öppnade upp sig. SAIK var tvungen att gå framåt och vi kunde få mer ytor.

När målnollan var sprucken exploderade ”Byn”.

En soloshow av Martin Frid betydde 2–0 i den 60:e minuten och sedan utnyttjade Edsbyn de där ytorna Edling pratade om.

Laget hade chansen att avgöra matchen vid ett flertalet tillfällen.
I den 86:e minuten kom målet.

Ett stenhårt skott i skottsektorn av Mattias Larsson avgjorde SM-finalen, som till sist slutade 4–0, och innebar att Edsbyn försvarade sitt guld från förra året.

– Vi har träffats några gånger tidigare, roligt att den kommer tillbaka, säger Edling och syftar på pokalen som han fick lyfta för sjunde (!) gången i karriären.

Förste sedan 1984

Men finalens stora hjälte fanns längst bak i Edsbyn-gänget.

Målvakten Anders Svensson höll alltså nollan, en bedrift inte någon har lyckats med i en SM-final på 34 år.

Han gjorde flera viktiga räddningar i andra halvlek och var förstås jublande glad efteråt.

– Helt sjukt, helt unikt. Det brukar ramla in något skräp trots att man spelar bra, säger han om sin nolla.

– Men det viktigaste är att vi vann, vi bara körde över dem i andra halvlek. Jag tycker att SAIK såg trötta ut redan i slutet av första halvlek.

Ungefär när i matchen insåg du att du skulle hålla nollan?

– När vi fick vårt sista frislag. Annars brukar det alltid kunna hända något.