Sverige spelar fulast i VM

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Max Darj och Albin Lagergren  har tagit till både tillåtna och otillåtna medel hittills i VM.
Max Darj och Albin Lagergren har tagit till både tillåtna och otillåtna medel hittills i VM.

LILLE. Sverige spelar fulast i VM.

Blågult har dragit på sig flest utvisningar av de 16 lagen i slutspelet.

– Ska man vinna behöver man ligga på gränsen, säger Jim Gottfridsson inför åttondelsfinalen mot Vitryssland.

Sverige hyllas för sin snabba, underhållande handboll i VM.

Men samtidigt har man dragit på sig massor av utvisningar.

När gruppspelet var klart låg Sverige i botten på fairplayligan. 26 tvåminutare är flest av alla de 16 lag som är vidare till slutspelet. Bara Bahrain, som slutade sist i Sveriges grupp och hamnade i tröstturneringen, är värre med 27.

Fulast i VM, alltså?

– Fulast är vi inte, men hårdast är vi, ler Jim Gottfridsson och fortsätter:

– Ska man vinna behöver man ligga på gränsen.

Max Darj är värst med fem utvisningar, därefter kommer Jesper Nielsen och Fredric Pettersson på fyra var. Den sistnämnde har dessutom ett rött kort.

”Vi är oerfarna”

– Vi ligger på gränsen, vi kämpar, river och sliter. Men så länge vi inte såras av det tycker jag att det funkar bra, säger Nielsen, som efter de tre utvisningarna mot Argentina fick upprättelse.

– Inför nästa match kom delegaten fram och sa att två av de tre inte var utvisning, vilket de hade kommit fram till på ett möte.

Förbundskapten Kristján Andrésson:

– Jag tycker inte att vi spelar fult, vi spelar tufft och resolut. Jag håller inte med om alla utvisningar vi får emot oss.

Han hade dock gärna sett färre utvisningar.

– Vi är oerfarna. En del utvisningar ligger där, på erfarenhetsbanken. Vi kommer att bli klokare. Men jag ser mycket hellre att det är åt det hållet, att vi får stävja, än tvärtom, att jag behöver pumpa upp dem, säger Andrésson.

Hoppas på storskyttarna

Men de nya reglerna där du får plocka ut målvakten mot en utespelare innebär också att man inte straffas lika hårt i spelet vid utvisning.

Tysklands ”Bad Boys” vann till exempel EM trots att man drog på sig näst flest utvisningar.

Och Sveriges 5-6-spel har imponerat i VM.

– Det känns inte som att vi har förlorat de här tvåminuterna, säger Nielsen.

Vitryssland drar också på sig många tvåminutare, 22 så här långt.

I dag kommer Sverige att för första gången i VM ställas mot ett traditionellt 6-0-försvar. Då vill Andrésson se bättre skytte från vänsternio med Lukas Nilsson och Simon Jeppsson. Det är den position där Sverige har mest kvar att plocka ut i VM.

– Nu blir deras skyttekapacitet ännu viktigare. Klart att både jag och de hade önskat att det skulle ha gått bättre, säger förbundskaptenen.

* Kanal 5, 16.00: Vitryssland-Sverige


HÄR ÄR FEM SVENSKA NYCKLAR – SÅ SKA SVERIGE VINNA

Målvakt-försvar-kontring

Succéreceptet i VM har varit målvakts-, försvars- och kontringsspel i absolut världsklass. Fortsätter det på samma nivå vinner Sverige.

Stoppa Karalek

I början av VM satte experten Per Johansson Vitrysslands 20-årige linjespelare Artsem Karalek etta på Sportbladets ranking av världens 20 största talanger. Vitrysslands spel bygger mycket på att hitta in till honom.

Distansskyttet

För första gången ställs Sverige mot ett 6-0-försvar i VM. Det öppnar för distansskytte. Och då är det dags för bombkastarna på vänsternio – Lukas Nilsson och Simon Jeppsson – att hitta rätt.

Kantspelet

Sverige hade flest kantmål av alla VM-lag i gruppspelet. Vitryssland har också skickliga kanter. Men skillnaden är att de svenska målvakterna räddar dubbelt så många kantskott som vitryssarna. Här kan matchen avgöras.

Hemspringet
Inget annat lag i VM har släppt till så få kontringar och kontringsmål som Sverige. Det fantastiska hemspringet måste fortsätta för Vitryssland ställer om snabbt.

Publicerad: