Sverige mästare – efter rysarmatch

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: FANNY NIKULA

Sverige är världsmästare i bandy.

Damlandslaget tog hem titeln för sjunde gången i ordningen efter seger, 1-0, mot Ryssland i finalen.

– Det känns helt sjukt, säger matchhjälten Hanna Brusberg till Sportbladet.

Det svenska herrlandslaget åkte ut redan i semifinal efter en chockförlust mot Finland och fick nöja sig med en bronspeng.

Men nu är guldet hemma.

Målsnålt

Damlandslaget gick hela vägen i sin turnering i USA när man, strax efter midnatt svensk tid, besegrade Ryssland i en rysarmatch. AIK:s Hanna Brusberg, 28, tryckte in 1-0 från straffpunkten i den 18:e minuten och det blev – hör och häpna – matchens enda mål.

– Jag är helt chockad nu. Jag menar, 1-0 i en bandymatch. Det är ju inte helt normalt... säger hon till Sportbladet.

Var det nervöst i slutet?

– Lite. Vi drog ju på oss tre utvisningar men trots att vi spelade med tre man mindre så lyckades vi hålla ut. Det är en grym laginsats.

Är det lagsammanhållningen som är nyckeln till guldet?

– Ja, verkligen. Vi har haft en grym stämning i gruppen under hela turneringen, säger Brusberg.

Tog revansch

Det är sjunde gången som Sverige blir världsmästare. Man hade vunnit sex av de tidigare sju turneringarna men fick sviten bruten år 2014 då man förlorade finalen mot Ryssland.

Nu kom alltså revanschen.

– Så himla skönt! Man har gått och väntat i två år och vi snackade om det inför matchen, att det var extra roligt att vi fick Ryssland igen i finalen. Sjukt skönt att ta revansch, säger Brusberg.

Efteråt samlades spelarna i en klassisk ”TV-puckshög” och dessutom fick de fira med det till antalet överraskade stora publikstödet.

– Ja, det var många fler än man kunde tro. De har verkligen hållit i gång under hela turneringen och stöttat oss på ett fantastiskt sätt. Det här guldet är deras förtjänst också. Deras stöd har betytt mycket, säger matchhjälten Brusberg.

Hur firar ni det här?

– Det blir någon form av bankett här i kväll, sen blir det lite röj i natt.

Publicerad: