Västerås svenska mästare igen

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Lagmaskinen VSK slog Villa i bandyfinalen på Tele2

Villa Lidköping hämtade upp ett 0–2-underläge och var på väg att ta över SM-finalen.

Då svarade Andreas Bergwall för en av sitt livs viktigaste räddningar.

– Den finns inte. Jag vet inte vad som händer i kroppen, säger Västerås-målvakten.

Västerås försvarade SM-guldet genom att besegra Villa Lidköping med 5–2. Slutresultatet berättar om en viss klasskillnad, men på isen var det stenhårt.

VSK tappade en 2–0-ledning i andra halvlek, då David Karlsson och Johan Esplund visade ansvarskänsla och klass.

Pang, pang.

Andreas Bergwall hann knappt reagera på något av skotten.

– Då trodde jag att vi skulle ta det, säger Villa-tränaren Johan Sixtensson.

– Jo, det kändes lite fördel Villa när de gjorde 2–2. De tryckte på bra, säger Bergwall.

”Var extremt viktigt”

Då, när det som bäst behövdes, visade 41-åringen sin klass. Alla var inställda på att Daniel Andersson skulle ge Villa ledningen när han kom ensam med Bergwall, men VSK-keepern svarade för inte bara en utan två kanonräddningar.

Han förstår inte själv hur han lyckades rädda returen, som Jesper Eriksson försökte slå in från nära håll.

– Ja, den räddningen finns inte. Det bara sker. Jag vet inte vad som händer i kroppen, men en sådan räddning kommer jag aldrig göra igen. ”Danne” la bollen till vänster och jag fick handen på den, och på returen jag fick bollen längst ut på skenan. Skönt, för det hade blivit tufft om Villa gjort 3–2. Räddningen var extremt viktig, men vi har bra karaktärer hela vägen, säger Bergwall.

”Ibland undrar man...”

I stället kunde VSK ta ledningen genom Ted Bergström, som dundrade in en hörna. När Tobias Holmberg gjorde 4–2 kändes matchen avgjord.

– Jag vet inte vad jag ska säga längre. Ibland undrar man vad vi gör som lag, men när de nosar oss i nacken bryter vi tillbaka och går ifrån. Så var det i semifinalserien mot Sandviken och det var likadant i dag, säger Andreas Bergwall.

Västerås, mesta mästarna, har nu 20 SM-guld och Bergwall, som 2013 blev svensk mästare med Hammarby, har bidragit till fyra av dem, 1999, 2001, 2015 och 2016.

Fler kan det bli, för den blivande 42-åringen har redan bestämt sig för att fortsätta spela.

– Det är inte bara de här matcherna som är roliga. Även om det gör ont i kroppen är det fortfarande kul att dagligen umgås med killarna i omklädningsrummet. Ja, bandy är fortfarande det roligaste som finns, säger Andreas Bergwall.

Publicerad:

LÄS VIDARE