”Jag hade gått under om jag hade stannat kvar”

Ljubomir Vranjes i stor intervju

Publicerad 2018-09-09

VESZPREM. Ljubomir Vranjes lämnade Flensburg efter elva år med flera titlar – men utan det där ligaguldet.

Då blev storklubben tyska mästare direkt samtidigt som han själv hade ett tungt första år i Veszprem.

– Jag hade gått under om jag hade stannat kvar i Flensburg, säger handbollslegendaren.

I en stor intervju med Sportbladet berättar han också om mötet med premiärminister Orbán, det tuffa året i Veszprem, drömmen om att bli svensk förbundskapten och mycket mer.

Under sin första hela säsong som tränare för tyska Flensburg, 2011/12, förde Ljubomir Vranjes laget till en andraplats i Bundesliga.

Året därpå blev det också ett silver, därefter två raka tredjeplatser och sedan ytterligare två andraplatser.

Däremellan klämde han och Flensburg in en Champions League-seger, ett Cupvinnarcupguld och en triumf i tyska cupen. Samma år som man vann Champions League utsågs Vranjes till världens bäste tränare.

Ett fint facit, inte minst med tanke på att han hade mindre resurser än flera av toppkonkurrenterna.

Men det där ligaguldet, som är så stort i Tyskland, gick Vranjes bet på, precis som han hade gjort under sina fem år dessförinnan som spelare och sportchef i klubben.

Inför förra säsongen lämnade Vranjes Flensburg för ungerska storklubben Veszprem – och det ungerska landslaget.

Eller rättare sagt köptes han loss för, enligt uppgift, cirka en miljon euro. Vranjes vill/får inte diskutera några summor men i en intervju med Sportbladet 2015, då PSG hade jagat honom efter Champions League-titeln, uppgav han själv att Flensburg hade satt en prislapp på honom på 1,5 miljoner euro.

Därmed blev Vranjes troligen den dyraste tränaren i handbollshistorien och bland spelare är det bara fransmännen Nikola Karabatic och Daniel Narcisse som ska ha kostat mer.

– Det var väldigt mycket pengar för en tränare. Det måste jag, som varit i branschen ett tag, säga.

Vi träffas över en lunch på spahotellet Betekints i Veszprem. Här övernattar Vranjes ibland när det inte är lönt att köra hem till familjen i Budapest, en timme österut.

”Kunde inte stanna i Flensburg”

I Flensburg tog Vranjes mångårige assistent Maik Machulla över som huvudtränare och förde laget till ligaguld direkt.

Hur kändes det att Flensburg gick och vann guldet direkt när du lämnat efter elva år i klubben?

– Jag blev jätteglad för grabbarna och Maik. Där finns inget agg, jag är bara glad för deras skull. Jag vet att jag har en väldigt stor del i det. Jag vet vad jag gjort där.

– Men jag kunde inte stanna i Flensburg. Det skedde så mycket i klubben. Mer kan jag inte säga.

Hade Flensburg vunnit om du hade varit kvar?

– Nej!

Inte?!?

– Nej, jag tror inte det. Det sa jag också till styrelsen när jag lämnade: jag måste gå för att ni ska vinna.

Varför?

– Jag mådde inte så bra. Pressen på att vinna ligan från alla andra och hur det uttryckte sig var inte vad jag önskade mig.

Du syftar på klubbledningen?

– Precis. Och det smittade av sig på grabbarna också till slut. Jag ville så mycket att de... det var bra att jag gick – för alla, inte minst för mig personligen. Det är en fantastisk skillnad på mig i dag och i Flensburg. Det var för lång tid med den pressen. Jag hade gått under om jag hade stannat kvar i Flensburg,

Nya alkoholregler

I stället tog Vranjes alltså över ett annat av världens bästa lag.

I Veszprem jagade man inte ligaguldet för det hade man prenumererat på i tio år. I stället var det Champions League-titeln man ville åt efter fyra år i rad i Final 4 med två finalförluster som bäst. Klubben hade aldrig vunnit den finaste turneringen av dem alla trots enorma satsningar.

Nu tog man in en tränare som hade vunnit Champions League för att föryngra och bygga nytt.

Men under Vranjes gjorde klubben sin sämsta säsong på över ett decennium. Veszprem missade ligaguldet för första gången sedan 2007 och i Champions League åkte man ut redan i åttondelsfinalen mot, i sammanhanget, lilla Skjern från Danmark.

Assistenten Björn Sätherström.

– Förra säsongen startade vi (Vranjes och assistenten Björn Sätherström från IFK Kristianstad) en omvandling runt laget och egentligen i föreningen över huvud taget. Det var väldigt många olika punkter som vi inte tyckte var tillräckligt professionella.

– Timmarna som spelarna har utanför handbollen ska vi egentligen inte kontrollera, men 90 procent av spelarna skötte inte sig. Vi bestämde oss för att starta från noll. Nu har vi regler och överenskommelser. Det blev en jätteförändring för dem.

En av reglerna gällde alkohol.

– Vi är rätt hårda där. Det accepteras inte. Inte dagen före match.

Man anar hur det hade gått till tidigare.

Möte med premiärminister Orbán

Vranjes har tillsatt något så självklart som ett spelarråd. Det fanns inte tidigare.

Med elva olika nationaliteter i laget är engelska det officiella språket i truppen.

– Men nu har vi infört att de måste lära sig tre ungerska ord i veckan. Det finns flera spelare som varit här i flera år och inte kan ett ord ungerska. Man måste visa lite respekt för det land man bor och arbetar i.

Vranjes har också rensat i truppen. Flera av de äldre spelare som styrde mycket i och kring laget är borta. Han har också förändrat en del roller i truppen.

– Det var inte glada miner direkt.

Men med tanke på resultaten förra säsongen så låter de här förändringarna inte så smarta? Veszprem presterade ju bättre innan dem?

– Jag tycker det är smart. Det tar tid att bygga upp ett lag så man måste se längre än näsan räcker. Jag vill skapa något nytt och stort här. Det var också därför klubben ville värva mig. Jag har startat ett projekt här. Vi har bytt ut en del spelare och fått in de karaktärer jag vill ha. Nu bygger vi framåt.

I Flensburg med, enligt Vranjes, en budget på cirka 70 miljoner kronor om året tvingades han värva unga spelare, om än supertalanger.

I Veszprem är budgeten 120 miljoner kronor, vilket är ungefär där de flesta av Europas största klubbar ligger förutom Paris SG som, enligt Vranjes, sticker iväg till 170 miljoner.

– Hit värvar man färdiga spelare. Jag har fått de spelare jag vill ha. Vi bygger vidare. I år ska vi göra mycket bättre från oss. Nästa år kommer Rasmus Lauge (danske mittnian som Vranjes tog till Flensburg). Då har jag det lag jag vill ha.

Var kommer pengarna från? Från staten och kommunen?

– Indirekt kanske.

Viktor Orbán.

Den högra handen till premiärminister Viktor Orbáns högra hand är president i klubben.

– Jag hade ett möte med Orbán i våras, efter säsongens slut, berättar Vranjes

Vad sa han?

– Han ville pusha mig framåt. Han såg situationen klart och tydligt. Han visste allt.

Klubbens mål: vinna allt

Taktiskt gjorde Vranjes stora förändringar i Veszprem, som präglats av spanska tränare i fem år, när han kom i fjol.

– Man spelade mycket spanskt, med mycket linjeinspel, tempoväxlingar och växlar efter det. Med de spelare jag hade förra säsongen blev det för stillastående. Jag vill ha fart och fläkt, byggt på bra försvars- och målvaktsspel samt kontringar.

Starten på den förra säsongen blev bra.

– Vi spelade en fantastisk handboll fram till november/december. Sedan dog vi. Jag fick släppa på tyglarna. Sista fyra månaderna fick de gå tillbaka till sitt gamla sätt att spela.

I förklaringen till den svaga säsongen lyfter Vranjes fram skadorna på nyckelspelare...

– Ta bort de tre bästa spelarna i vilket lag som helst så tappar det.

...och det politiska spelet i klubben.

– Det hände mycket bakom kulisserna, mer kan jag inte säga.

Dessutom försvann isländske spelmotorn Arnor Palmarsson redan på hösten sedan han strejkat sig bort från klubben efter att skrivit på för Barcelona.

Var du nära att ryka?

– Jag hade ett möte med klubbledningen direkt dagen efter att vi missat guldet och det var ingen tvekan. De stod bakom mig också när det gick tungt.

Finns tålamodet?

– Ja, nu finns det.

Men marginalerna måste ha blivit mindre till den här säsongen?

– Ja, absolut.

I onsdags inledde man tävlingssäsongen med en klar och väntad seger i ligan över Csurgoi och nästa vecka är det premiär i Champions League.

”Ljubbo” Vranjes som Ungerns förbundskapten i mars i år.

Vad är kraven och målsättningarna i år?

– Klubbens målsättning är alltid att vinna allting. De har velat vinna Champions League i 20 år. Jag vill bygga ett lag. Målet i år är att de ska spela för varandra. Får jag till det så tror jag att vi kan vinna allt. Får jag inte till det så tror jag att den här egoismen inte kommer att föra oss dit jag vill.

– Man kan inte göra något över en natt. Men här finns förutsättningar för att göra något bättre än de någonsin haft här.

Tror du att du får vara kvar om ni skulle missa Final 4 igen?

– Frågan är om jag vill vara kvar då.

Nära att sluta om förbundskapten

Vranjes är alltså parallellt förbundskapten i Ungern.

Hänger uppdragen ihop?

– Nej, inte nu längre. Men övergångssumman till Flensburg var för hög för Veszprem. Då gick förbundet in och ”sponsrade”.

Ungern sågs lite som en dark horse inför EM i januari men laget slutade sist i sin grupp.

Var du nära att få sparken?

– Varför frågar du hela tiden om jag varit nära att få sparken?! Det kan ju lika gärna vara så att man inte vill vara kvar.

Okej – var du nära att hoppa av landslaget efter EM?

– Ja, det var inte den stöttningen ovanifrån som jag hade väntat mig.

Men Vranjes stannade kvar och trots en tuff lottning till playoff i juni mot Slovenien tog man sig till VM i januari nästa år, vilket förstås var en stor framgång.

I VM ställs man mot Sverige i en grupp som ser mycket överkomlig ut för både Blågult och ungrarna.

– Det är en bra grupp. Vi har chansen. Det är bättre att möta Sverige i gruppen än senare i turneringen.

Kontraktet som förbundskapten sträcker sig över OS 2020. I Veszprem har han 2+1 år kvar.

Funkar det att dubbeljobba som klubbtränare och förbundskapten?

– Här går det utan problem.

Men inte som Bundesligatränare?

– Har du ett Champions League-lag i Tyskland är det omöjligt. Då är du aldrig hemma.

Men Andrésson kommer förmodligen göra det nästa år när han tar över Rhein-Neckar Löwen, som brukar vara med i Champions League, parallellt som han är förbundskapten?

– Det bestämmer han och hans familj. Han kommer att ha energi. Men vi får väl se...

Du hade inte gjort det?

– Nej, inte med min erfarenhet. Något år kanske... Nej, i dag hade jag inte gjort det, när jag mår så bra. Det är på tok för hög belastning.

Sommaren 2016 var Vranjes överens med det svenska förbundet om att bli ny förbundskapten men då satte Flensburg stopp.

– Klart att det var bittert. Allt var ju klart egentligen.

I stället tog Kristján Andrésson över som förbundskapten och gjorde succé direkt.

Att bli svensk förbundskapten är mer än en dröm för Vranjes, som har 164 landskamper som spelare.

– Klart du vill representera ditt land igen. Sedan ska tillfället passa också, säger Vranjes.