Hammarby Bandy säger upp alla spelarkontrakt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Hammarby Bandy säger upp alla avtal för att rädda elitlicensen.

Från och med nu står det fritt för spelarna att lämna föreningen för en konkurrent.

– Om någon vill röra på sig så kommer vi inte att hindra dem, säger ordföranden Jan Henriksson.

Under ett möte på onsdagskvällen informerade Hammarby bandy om drastiska men nödvändiga åtgärder för att rädda kvar herrlaget i elitserien. Förra säsongen gick föreningen en halv miljon kronor plus, ändå behöver ytterligare en miljon tjänas medan en ytterligare miljon sparas in.

För att lyckas med det sägs alla spelaravtal upp. Den sista lönen som klubben kan garantera är för januari.

– Det är ett fruktansvärt jobbigt läge, så det finns inga andra alternativ just nu, säger Anders Gidrup, ordförande i Hammarby IF bandy och ledamot i AB-styrelsen till DN.

”Jag har inga kommentarer”

Klubben har haft stora problem på marknadssidan, samtidigt som publiksiffrorna på Zinkensdamm varit låga. Som om inte det vore nog förlorade man även serveringstillståndet i publiktältet, vilket sänker inkomsterna med 200 000 till 300 000 kronor.

– Vi lade en, i vårt tycke, realistisk budget. Men vi har tyvärr inte lyckats leva upp till den, säger ordförande Jan Henriksson.

För spelarna väntar i dagarna individuella samtal med föreningen. Risken är att de hamnar i en märklig situation, för rent formellt kan deras avtal sägas gälla till sista januari då elitseriens transferfönster varit stängt i drygt två veckor. Då får de inte byta klubb – men får heller ingen lön.

– Spelarna kan hamna i jättekläm. Det är olyckligt, säger Bandyförbundets ordförande Christer Persson.

Ekonomisk kris i flera svenska bandyklubbar

Men Hammarbys ordförande Jan Henriksson tänker inte peka på teknikaliteter för att behålla sin trupp. Han meddelar att klubben kommer att släppa de som vill gå före 15 januari.

– Vi hoppas att det inte ska bli massa energidränage och att vi inte ska tappa några spelare över huvud taget, säger Henriksson.

Men vad händer om ett par spelare blir sugna på att tillhöra exempelvis Villa?

– Vi måste vara beredda på att det kan finnas sådana önskemål. Men det här är ingen blixt från klarblå himmel, vi har varit tydliga med att vi har en tuff ekonomisk utmaning. Det står till och med i vårt programblad att vi har tagit steg i rätt riktning, men att vi måste fortsätta kämpa.

Spelarna själva vill inte uttala sig om situationen.

– Jag vill inte kommentera det här, utan hänvisar till Jan (Henriksson) och Anders (Gidrup), säger anfallsstjärnan Christoffer Fagerström när Sportbladet når honom.

Hammarby är inte den enda ekonomiskt krisande klubben. Sandviken säger upp sina avtal efter säsongen och Sirius har i nuläget inte klart med ny elitlicens till nästa säsong.

Även toppklubben Västerås rapporteras vara skyldig stora summor pengar till fotbollssektionen.

Sportsligt sett går det bättre för Hammarby. Laget ligger femma i elitserien. På fredag kväll möter man Sirius hemma på Zinkensdamm.

Publicerad:

LÄS VIDARE