Mejla

Patrik Brenning

Det här är inte att ta ansvar, SVT

Brenning: SVT:s eget val vad som ska stå på agendan

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Therese Johaug krossar motståndet i sitt första VM-lopp efter i vad som måste vara en av de mest imponerande uppvisningarna i längdskidåkningens historia.

Då landar SVT i en diskussion om norskan dopade sig medvetet eller omedvetet.

Det är klantigt.

Om vi kräver att Johaug respekterar spelreglerna måste vi faktiskt göra det själva också.

SVT har en enorm makt över längdskidåkningen i Sverige. De har monopol på sändningarna och de bestämmer därmed inte bara vilken visuell bild tittarna ska få av själva tävlingen. De avgör genom sina ämnesval och diskussioner också vilken mer bestående bild det svenska folket ska få av sporten och av dess utövare.

Har fått klartecken att tävla

Efter att Therese Johaug fullständigt krossat motståndet i damernas skiathlon problematiserade SVT att norskan är tillbaka från en dopningsavstängning. Det kan eventuellt vara relevant att diskutera hur man ska se på 30-åringens prestationer nu efter avstängningen men diskussionen landade ögonblickligen i om norskan dopade sig medvetet eller omedvetet och det är faktiskt en diskussion vi måste lämna nu.

Vad Johanna Ojala och Mathias Fredriksson tror om Therese Johaugs oskuld är inte relevant och anledningen till det är väldigt enkel.

Idrotten har ett system för att hantera de här fallen, med experter som har större insyn än du, jag, Ojala och Fredriksson någonsin kommer få. Personer med kompetens som granskat alla bevis, hört alla inblandade parter och därefter bestämt en dom. Therese Johaug har därefter avtjänat sitt straff och är nu tillbaka.

Hon bröt mot en regel för 2,5 år sedan men om vi ska klandra henne för det måste vi samtidigt också kunna respektera samma regelverk. Det som dömt henne och därefter gett henne klartecken att tävla igen.

– Samtidigt är det väldigt många som reagerar och så var det i och för sig redan före dopningsavstängningen när Therese Johaug har så stora framgångar och är så överlägsen. Det var samma sak med Marit Björgen. Så på något sätt behöver vi ta hand om det och prata om det eftersom många har funderingar som sitter och tittar, säger André Pops i SVT.

Spekulerar i en sak som är avslutad

Nej, det behöver ni inte. Bara för att folk insinuerar saker i sociala medier (om det är 10, 100 eller 10 000 kan ingen veta) behöver SVT inte diskutera det i en direktsändning inför miljonpublik. Det är inte att ta ansvar. Det är SVT:s eget val att välja vad som ska stå på agendan och det kan aldrig bara avgöras av vad folk reagerar på hemma i tv-sofforna.

Bara genom att ta upp diskussionen så kräver SVT dessutom indirekt av tittarna att välja sida i en fråga som redan är avgjord.

Therese Johaug säger att hon är medveten om att de här frågorna kommer förfölja henne resten av livet och så är det förstås. Misstänksamheten kommer alltid finnas kvar och den blir inte mindre av att hon nu är så överlägsen.

Men det betyder inte att SVT måste spekulera i en sak som är avslutad. De valde på lördagen själva att sätta misstänksamhetens stämpel på Johaugs VM-guld. Det var bara deras val.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE