”Är i sin överlägset bästa form någonsin”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Räkna med en världsrekordattack Bauhaus-galan på Stockholms Stadion på torsdag.

Ett diskuskast så långt att det hotar Jürgen Schultzs världsrekord på 74.08.

Daniel Ståhl är i sitt livs form.

– Ja, det är ingen hemlighet att vår plan alltid varit att slå världsrekordet. Nu är han i ett läge där han kan göra det. Han är i sin överlägset bästa form någonsin, hans tränare Vesteinn Hafsteinsson.

Bauhaus-galan på torsdag blir Daniel Ståhls första tävling sedan säsongspremiären i Doha, där han fick medtävlarna att tappa hakan och ställa sig att applådera uppvisningen efteråt.

Då hade Daniel Ståhl fått alla sex kasten godkända och inte sviktat en millimeter  i världens bästa kastserie någonsin.

Det sämsta kastet, om det nu går att kalla det så, mätte 69.50. Bara det hade räckt för att vara världsetta idag med nästan två meter.

Det längsta av tre kast över 70 meter mätte 70.56.

– Och han är i ännu bättre form nu, säger Ståhls isländska tränare Vesteinn Hafsteinsson.

Han och Ståhl har till och med lagt in en tidig formtopp inför galan i Stockholm

– Ja, det var hans eget önskemål. Han är sugen. Han vill kasta riktigt, riktigt långt inför hemmapubliken. Och i den form han är förväntar vi oss väldigt långa kast. Det är ingen hemlighet.

”Kan bli otroligt långt”

Vesteinn har till och med kollat upp väderprognosen för torsdagskvällen.

– Ja, det ska vara tolv till femton grader, vilket är bra för diskus och en lätt sydvästlig vind. Så förutsättningarna ser bra ut och då kan han definitivt kasta svenskt rekord, säger han och menar Ståhls egna 71.29 från Sollentuna 2017.

Jürgen Schultzs världsrekord på 74.08, då?

– Ja, är han i form för att kasta svenskt rekord, så är inte världsrekordet så långt borta. Och med tanke på vad han kastade i ett vinstilla Doha, så kan det bli otroligt långt nu.

Vesteinn skiljer sig mycket från andra tränare, som gärna ligger lågt när det gäller att prata rekord . Och speciellt världsrekord som aldrig kommer på beställning.

– Men jag är väldigt mycket för rekord. Och jag gillar gigantiska rekord. Jag sa redan för två år sedan att Daniel är en av de som kan hota världsrekordet och en diskuskastare kastar som längst mellan 27 och 30 år. Nu är den tiden här. Ett världsrekord kan komma närsomhelst, i år eller nästa år.

Daniel har redan visat att han är bättre än någonsin. Förklaringen?

– Han har haft sin överlägset bästa vinterträning någonsin. Och han har växt till sig i huvudet. Han är proffsig i allt han gör, både vad gäller träning och det sociala livet. Det har gjort att han tagit steg i sin egen utveckling.

– Sedan har vi utvecklat hans teknik efter en biodynamisk analys som gjordes efter förra säsongen. Vi visste vad vi behövde utveckla och har nött på det i träningen.

Var du förvånad att han kastade så bra som han gjorde i Doha?

– Inte på resultatet. Jag hade räknat med runt 70 meter från det jag sett på träning. Men jag var jätteförvånad över hur stabilt det var. Allt stämde. Det var en fullständigt osannolik serie. Den bästa någon gjort någonsin.

Gamle DDR-kastaren Jürgen Schultz världsrekord på 74.08 är det på äldsta på herrsidan och ska fylla 33 år den 6 juni.

Om det nu överlever så länge.

Publicerad:

LÄS VIDARE