”Kräks när jag ser de där bilderna…”

Publicerad 2021-01-28

FALUN. Köldsmockan slår till mot helgens världscupstävlingar.

Samtidigt kommer bilder som sprider skräck inom skidsporten.

– Jag kräks när jag ser dem, säger Frida Karlsson.

Följ ämnen
Längdskidor

Kylan har varit en stor snackis inom skidsporten på senare tid. Nyligen drabbades flera långloppsåkare – däribland Britta Johansson Norgren – av omfattande köldskador efter att ha tävlat i över 20 minusgrader i schweiziska Zuoz.

– Alltså, fy! Jag kräks varje gång jag öppnar Facebook eller Instagram och ser de där bilderna. Det är fruktansvärt, säger Frida Karlsson.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, att det kan bli sådana konsekvenser av att ställa upp i ett lopp med mycket kyla. Det får ju en att tänka till, för jag tror ju att det där kommer göra sig påmint, säger Charlotte Kalla.

Britta Johansson Norgren är hennes före detta lagkamrat.

Har du haft någon kontakt med henne?

– Nej, jag har inte det. Men jag hoppas verkligen att de återhämtar sig på bästa sätt.

Nära gränsen

Riktigt så illa ska det inte bli i Falun i helgen, men nästan. SMHI:s prognos visar omkring 15 minusgrader på lördag och söndag – med temperaturer ner mot minus 20.

Det internationella skidförbundet (Fis) har absolut gräns på minus 20. Är det kallare än så måste tävlingar ställas in. Men även vid temperaturer runt 15 minus kan åtgärder vidtas, beroende på andra yttre omständigheter såsom vind.

– Det finns ju en anledning till att vi har en köldgräns. Man får lita på att den efterlevs, säger Kalla.

– Man måste verkligen ha respekt för kylan. Jag själv fryser väldigt lätt om händer och fötter, säger Karlsson.

”Inte hosta...”

Att tävla i kraftig kyla kan ställa till rejäla problem för åkarna. På JVM 2019 fick Frida Karlsson sina luftrör ”söndertrasade” och fruktade för att missa VM. Många åkare kör nu runt i andningsmasker – så kallade värmeväxlare – för att skydda sig.

– Luftrören får man försöka sköta så gott det går. Det hjälper att dricka varmt efter loppen och att inte hosta mer än man behöver så att man inte retar upp något, säger Karlsson.

Charlotte Kalla har tidigare denna vinter haft Covid-19, men upplever inte att hennes luftrör och lungor påverkas extra mycket av kylan just på grund av det.

– Det är inget jag har märkt av. Det är mer händer och fötter som är det jobbiga när det blir kalt, säger hon.