Sverige klart för slutspel efter galna matchen

Publicerad 2021-07-24

Damlandslagets otroliga start på OS-turneringen fortsätter.

Efter premiärsegern mot USA slog man i dag Australien efter ett galet möte i Saitama.

– Det kändes skönt, jag hade ju knappt räddat någonting innan i matchen, säger straffräddaren Hedvig Lindahl efter matchen.

Sex poäng, slutspelsavancemang och sju gjorda mål. De två första OS-matcherna för damlandslaget har inte varit något annat än en succé.

Under lördagen brottade man ner Tony Gustavssons Australien efter en svängig match som slutade 4–2.

Spelet var till en början avvaktande. Efter 20 minuter var Sveriges passningsspel slarvigt och chanserna saknades. Men då kom målet.

Kosovare Asllani (som för övrigt gjorde sin 150:e landskamp) vann bollen högt upp, och spelade ut till Sofia Jakobsson som spelade in till Fridolina Rolfö i mitten som skickade in bollen. 1–0 efter ett mönsteranfall.

Frågan inför matchen var om Sverige skulle kunna få stopp på Australiens stora anfallsstjärna Sam Kerr. Det gick så där med det.

Fridolfina Rolfö drämde till med två mål mot Australien.

Rolfös kanon

För i minut 36 tappade Hanna Glas bort Kerr, som kunde nicka in kvitteringen. Och strax efter halvtidspausen hade 28-åringen vänt matchen på egen hand efter ännu ett mål via huvudet.

Bara minuter efter kom Sverige dock tillbaka i matchen. Jakobsson spelade återigen fram till målet, denna gången var det Lina Hurtig som höll sig framme.

– Jag störtar bara rakt på mål och är först på bollen, säger 2–2-skytten.

Men kvällens snyggaste mål kom definitivt från Rolfö. I minut 63 fick den ny nyblivna Barcelona-spelaren på en stenhård träff som gick in bakom Teagan Micah. 3–2.

Lindahl med straffräddning

Men matchen hade inte svängt klart där. Australien tilldelades en straff, och Kerr klev fram för att fullborda sitt hattrick.

I målet stod dock straffspecialisten Hedvig Lindahl. Och 38-åringen gjorde som så ofta förr, och räddade.

– Jag har kollat in Kerrs straffar lite innan, och jag fick en känsla att hon skulle gå till vänster, säger Lindahl.

– Sen ska man ha lite tur också.

Stina Blackstenius punkterade matchen med tio minuter kvar efter en vacker assist av Asllani.

Vinsten gör att Sverige går upp i ensam gruppledning, och är därmed helt klara för slutspel.