Tyskland skriver hockeyhistoria

Publicerad 2018-02-23

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se

Först slog de ut Tre Kronor – nu är Tyskland i final efter att sensationellt ha vunnit mot regerande mästarna Kanada med 4–3.

Landets utrikesdepartementet uppmanar tyskar i Kanada att hålla inne med sin skadeglädje.

”Tänk hur det skulle kännas om Kanada slog oss i fotboll.”

För första gången i historien är Tyskland klart för OS-final i ishockey.

Efter att ha vunnit kvartsfinalen mot Sverige i förlängning har tyskarna nu sensationellt slagit ut regerande mästarna Kanada i semifinal.

På 29 möten mellan lagen hade Tyskland endast vunnit en match, och det var också kanadensarna som började starkast med hård anstormning mot det tyska målet.

Men efter att ha dragit på sig flera utvisningar släppte nordamerikanerna in Tyskland i matchen.

Efter två snabba kanadensiska utvisningar gavs tyskarna möjligheten att spela fem mot tre i nästan två minuter. Och det dröjde inte länge förrän tyske centern Brooks Macek stänkte dit 1–0-målet bakom kanadensiske målvakten Kevin Poulin.

I andre perioden ryckte tyskarna ifrån till 4–1 efter mål av Matthias Plachta, Frank Mauer och Patrick Hager.

”Fruktansvärt ful tackling”

Kanadensarna var frustrerade. Efter halva matchen fick Gilbert Brule matchstraff efter ett fult överfall på tyskarnas David Wolf. Wolf leddes av isen tillsynes omtöcknad, men var lyckligtvis tillbaka i spel i tredje perioden.

– En fruktansvärt ful tackling, sa experten Calle Johansson i Eurosports sändning.

I tredje perioden lyckades kanadensarna släppa frustrationen och i stället var det nu tyskarna som bjöd på onödiga utvisningar. Efter hård press mot tyskarnas mål lyckades Kanada reducera till 4–3 vilket också blev slutresultatet.

– Det här ger mig gåshud, säger matchhjälten Patrick Hager.

”Bjud på varm choklad”

I final väntar OAR som slog ut Tjeckien i semifinalen. Matchen spelas på söndag klockan 05.10 svensk tid.

– Det är overkligt att få chansen att spela för guld, säger backen Frank Hördler.

Bland den tyska befolkningen är glädjen stor. Tyska turister i Kanada uppmanas dock att lägga band på sig.

”Tyskar i Kanada bör visa mycket empati. Var snälla, visa ingen skadeglädje, kramas och bjud på varm choklad”, skriver det tyska utrikesdepartementet skämtsamt på Twitter.

”Tänk hur det skulle kännas om Kanada slog oss i fotboll”, fortsätter departementet.