OS-plats i potten för svensk fälttävlan

Publicerad 2018-09-17

Ludwig Svennerstål och Stinger i aktion under terrängritten. Nu måste de lyckas även i banhoppningen för att fälttävlanslaget ska ha chansen att säkra en OS-plats.

Svensk fälttävlan börjar veckan med möjligheten att spika sin medverkan i OS i Tokyo 2020.

Men då krävs en topp 6-placering i lagtävlingen.

– Vi är definitivt med och har absolut chansen, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff.

Efter dressyren och terrängen ligger Sverige sjua på 115,50 straffpoäng och precis utanför de OS-platser som delas ut på ryttar-VM. Men avståndet upp till femman Australien (112,20) och sexan Tyskland (114,20) är helt klart inom räckhåll inför den avgörande hoppningen.

– Vi vill vara på stora tävlingar, vill bevisa oss mot de bästa. De lagen vi har framför oss är precis de lagen vi vill ha runt om oss, säger förbundskaptenen.

Stora fördelar

Skulle fälttävlanslaget misslyckas finns det andra vägar till Tokyo. Två OS-biljetter delas ut vid EM nästa år och dessutom garanterar totalseger i Nations Cup olympiskt deltagande. Fördelarna att kvala in redan nu är emellertid stora.

Bergendorff:

– Vi är här för att kvala in till OS. Gör vi det betyder det att vi redan nu kan lägga upp en plan för två år framåt, i stället för att väldigt mycket fokusera på EM nästa år. Det gör att vi kan ha lite mer orutinerade ryttare på EM för att ge fler ryttare chansen att känna på hur det är att vara på ett stort mästerskap.

Ni vinner på många sätt ett år om ni kvalar in nu?

– Precis. Vi får SOK (Sveriges olympiska kommitté) i ryggen, det blir säkert lättare att ta hand om våra sponsorer. Att kunna planera framåt direkt skulle vara jättestort, säger förbundskaptenen.

Efter senskadan på Anna Freskgårds häst Box Quite i terrängritten hänger det på trion Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Louise Svensson Jähde/Waikiki och Ludwig Svennerstål/Stinger i den avslutande hoppningen.

Samtliga måste lyckas, ingen får bli struken eftersom tre resultat krävs. Då slutar det lika illa som i Caen för fyra år sedan när laget eliminerades.

"Allt kan hända"

Som alltid är frågan hur hästarna reagerar efter en krävande terrängritt.

– De har gått en tuff bana och så ska det vara försiktiga i hoppningen. Allt kan hända, säger Ludwig Svennerstål.

På grund av regnovädret flyttades hoppningen från söndag till måndag, men om en vilodag är bra eller inte återstår att se.

– Det blir väldigt intressant eftersom det aldrig hänt tidigare, säger han.

Är det realistiskt att kunna ta en OS-plats?

– Det tycker jag. Vi får göra allt vi kan helt enkelt.

Värre med vilodag

Hur är Stinger som hopphäst?

– Det får vi se på måndag. Det är som om jag ska springa ett maraton ena dagen och ett 100-meterslopp nästa dag. Ibland kommer hästarna ut helt super och ibland kommer de ut trötta. Jag tror nästan att det är värre med en vilodag. Då har hästarna slappnat av och tror att de är färdiga, säger Svennerstål.

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff om det är bra eller inte med en vilodag för hästarna:

– Du får fråga mig på måndag kväll. Det är nog som för oss. Är vi ute och springer mycket, känner vi oss lite stelare dag två än dag ett efteråt. Så kan det säkert vara för en del hästar medan andra säkert mår bra av att få vila en dag.

De svenska ryttarnas hästar gick igenom besiktningen utan problem och rapporteras ha sett fräscha och fina ut, skriver tidningenridsport.se.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.