Red Bull kan lämna F1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Läget känns hopplöst”

Foto: AP

Red Bull dominerade F1 i fyra år.

Nu kan teamet lämna serien.

– Läget känns hopplöst, säger ägaren Dietrich Mateschitz.

Tillsammans med motortillverkaren Renault vann Red Bull fyra VM-titlar, men sedan F1 gjorde en rejäl regeländring för två år sedan har teamet halkat efter och för några veckor sedan bröt både Red Bull och systerteamet Toro Rosso med det franska företaget. Det betyder att inget av de två teamen hart någon motorleverantör för 2016 och utan motor kan de inte köra F1.

– Vad ska vi göra utan en motor som kan konkurrera med de bästa? Vi kan ju inte köra med tvålkartonger i bilen, säger Dietrich Mateschitz som äger både Red Bull och Toro Rosso till speedweek.de.

– Situation känns hopplös men inte längre allvarlig.

Bara Ferrari kvar

Mercedes vill inte sälja motorer till Red Bull, Honda har ett exklusivt avtal med McLaren och då återstår bara en motortillverkare i F1, Ferrari.

– Red Bulls situation i F1 är en annan än den som McLaren, Williams eller Ferrari har. F1 måste betala sig genom marknadsföring.

Red Bull har ett avtal med F1 till och med 2020, men även tidigare har team med kontrakt lämnat serien när det inte längre har lönat sig, Honda, Jaguar, Ford, BMW och Toyota är några exempel.

– Låt oss uttrycka det som Bernie Ecclestone hade gjort, förutsättningarna har förändrats, de är inte de samma i dag som när vi skrev på kontraktet, säger stallchefen Christian Horner till motorsporttotal och menar därmed motorbytet från V8 till V6 som genomfördes inför 2014.

– Vi gör allt för att vi ska vara med till 2020, förhoppningsvis längre än så.

Publicerad: