Norge utslaget efter superrysare i EM

Uppdaterad 2016-01-30 | Publicerad 2016-01-29

Nu får Sverige enklare grupp i OS-kvalet

Tyskland avgjorde jätterysaren i semifinalen med sekunder kvar.

Men nu har Norge lämnat in en protest efter att tyskarna haft för många spelare på banan.

– Enligt detta har Norge gått miste om chansen att kvittera, säger TV3:s expert Martin Frändesjö.

Norge har gjort supersuccé i handbolls-EM och skrällt sig hela vägen till semifinal. Det såg ut att räcka längre än så.

Tyskland gick ifrån till 9-6 i den första halvleken, men Norge kom ikapp och förbi och hade ledningen med 13-12. Tyskland hade ändå en knapp ledning i halvtid med 14-13.

Lagen följdes åt i den andra halvleken och turades om att ta ledningen. Med tio minuter kvar gick Norge ifrån till en tvåmålsledning, men Tyskland kom tillbaka och kvitterade till 26-26.

Norge behöll dock kommandot, ledde med 27-26 och hade chansen att avgöra. Men i stället kunde Tyskland kvittera med 20 sekunder kvar och ta matchen till förlängning.

”Klart de ska lägga in protest”

Även där var det jämnt. Tyskland kopplade ett litet grepp och tog ledningen flera gånger, men Norge svarade gång på gång. Med 40 sekunder kvitterade Norge till 33-33, men med sex sekunder avgjorde Tyskland rysaren och tog sig till final.

Enligt NRK har Norge dock lämnat in en protest efter att Tyskland ska ha haft två målvakter på planen i slutsekunderna efter att Tyskland gjort sista målet. Flera andra spelare sprang även in på planen innan tiden hade gått ut.

– Klart de ska lägga in en protest, enligt detta har Norge gått miste om chansen att kvittera. De ska ju gå en utvisning och Norge ska ha bollen. Men det är svårt att veta hur de ska behandla det här, säger TV3:s expert Martin Frändesjö.

Om protesten går igenom kommer inte att avgöras förrän i morgon.

– De kommer inte att göra något åt det, det skulle förvåna mig oerhört, säger experten Claes Hellgren.

Sverige slipper Kroatien

Att Norge inte gick till final kan ses som positivt för Sverige. Ett norsk guld hade varit en mardröm för svensk del då Sverige skulle ställas mot Danmark, Kroatien och Bahrain i OS-kvalet.

Nu slipper Sverige Kroatien i kvalet och ställs i stället mot Slovenien, oavsett om Tyskland eller Spanien vinner EM.

Spanien besegrade Kroatien i semifinalen med 33-29.