Publicerad:
Uppdaterad:

”Att skada Luleå är det sista jag vill”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillman: ”Jag behöver gå vidare”

Jens Tillman.
Foto: Malin Wahlberg
Jens Tillman.

LULEÅ. Det har gått ett halvår sedan Jens Tillman fastnade i en poliskontroll och erkände att han tagit amfetamin.

Nu talar mästarcoachen ut om tiden efteråt, alla rykten – och berättar att han är redo att lägga ner rättstvisten med Luleå.

– Det är inte värt det på något sätt. Jag behöver gå vidare och det sista jag vill är att skada Luleå, säger han.

I slutet av april vann Jens Tillman tredje raka SM-guldet med Luleå Basket. En månad senare fastnade han i en poliskontroll och erkände direkt att han använt amfetamin. Det visade sig en månad senare att det första provsvaret var negativt och det blev starten på en infekterad tvist efter att Tillman stämt Luleå på utebliven lön efter att klubben sparkat honom.

Tvisten är fortfarande inte löst, ändå är det i Luleå Energi Arena som Tillman vill träffas för en intervju.

– Varför inte egentligen? Jag skäms inte. Jag gjorde det ett tag men jag gör inte det längre och jag kan tala öppet om det, säger han.

Hur mår du?

– Jag mår faktiskt bra. Jag ska lämna drogprov en eller två gånger till och sedan tror jag att det blir adhd-utredning. Det känns bra. Det spelar väl ingen roll vad den visar men skönt att få ha tagit sig igenom allt.

”Har bett spelarna om ursäkt”

Tillman har sedan juni gått på en klinik i Stockholm där han fått hjälp och träffat en psykolog. Sportbladet träffar honom i LEA timmar innan Sverige ska spela EM-kval mot Finland. Det är långt ifrån första gången han är tillbaka på sin gamla arbetsplats sedan avskedet, men det tog ett tag innan han såg en Luleåmatch.

– Jag valde att inte gå på några matcher i starten. Jag ville inte att folk skulle vara obekväma, både funktionärer och folk i allmänhet. Men jag har ändå inte gömt mig. Även nu när jag går på stan kan äldre tanter komma fram och fråga om de inte kan få ge mig en kram.

Du känner inte att folk har ändrat inställning mot dig?

– Inte på stan överhuvudtaget, men här. Jag har väl inte pratat med någon alls direkt sådär. Det här är inte Luleå Energi Arena för mig längre. Det är inte samma. Jag kommer inte hit för att jobba och jag går inte ner till min plats och är tjim och tjo med alla. Man håller sig lite tillbakadragen och det är med blandade känslor.

Det känns konstigt att vara utanför allt?

– Sjukt konstigt. Speciellt när folk ska fråga om basket, jag vill inte svara på någonting. David (Visscher) vet vad han gör. Men jag vet inte om man bara skadar sig själv genom att vara här.

Känner du dig sviken av klubben?

– Nej, man kan inte säga så heller. Det som hände, hände. Det enda jag tycker är att alla ska ta sitt ansvar. Jag kan inte klandra klubben för något. Det är bara mig själv jag ska klandra. Jag har inte pratat med Urban (Nordh, tidigare klubbdirektör), jag har inte pratat med Britta (Stoltz-Lundström, tidigare ordförande). Men så blir det, även om det är konstigt att inte kunna hälsa på kanslipersonal.

Jens Tillman.

Ångrar du något?

– Ingenting av det här hade hänt om jag inte hade satt mig i en bil, om jag nu var påverkad.

– Jag har pratat med spelarna och tackat dem och bett om ursäkt, men förutom det känner jag inte att jag har misskött jobbet. Även då var jag här och skötte alla saker, men det blev lite sämre.

Du missade inte träningar som det har sagts?

– Nej, jag vet att det har sagts och det är så mycket som sägs. Det andra spelar ingen roll, men när det blir halvsanningar och osanningar. En del saker är sant och en del saker förstår jag var det kommer ifrån, men att försöka svartmåla en och allt det här, det har varit jobbigt och det är det som har gjort ont.

Det som kommer från Luleås sida?

– Ja, men man vet ju inte hur det har blivit vinklat heller. Alla personer som man har gjort en fantastisk resa med, jag tycker att de ska känna mig lite bättre som människa än att de bara ska, pang, avsluta allting. Det är väl fortfarande jag och jag har tagit tag i det. Alla måste inte tycka om mig, men att folk ska tycka illa om en av osanningar eller av halvsanningar.

Vad är det som inte är sant som du reagerar på?

– Att folk ska spekulera om jag skött jobbet och varit på alla träningar och försöka hitta någonting. Hade man försökt göra det annars också? Om det inte hade blivit såhär.

Du är helt drogfri nu, ingen alkohol eller något?

– Ja. Jag har aldrig druckit alkohol. Det är det också. Jag fick höra att jag var den som tog upp alla droger och sedan förse ut dem till langare. Hela helgerna gick jag och sålde på klubbarna. Jag har hört att jag har ett harem av prostituerade och så vidare. Jag har alltid hört stories om mig själv, men inte så här bisarra och absurda saker.

Jens Tillman.

”Tappade oerhörd respekt för honom”

En annan grej som stör den förre Luleåcoachen är att Udominates team manager Oscar Stenberg inför Luleås premiär gick ut och sa att Tillman erbjudit sina tjänster till Umeålaget.

– Det är en total lögn. Jag pratade med Luca Romano (sportchef i Umeå Bskt) om Umeå och han skulle kolla med Oscar. En vecka innan det där kom ut sa han att "vi kör med det vi har". Han har till och med sagt saker som "de jag har pratat med är jättepositiva till det här”. Jag har aldrig hört ett nej förrän precis innan, säger Tillman och fortsätter:

– Det han går ut och säger, att det var direkt nej och inte en chans, det är total osanning. Säga vad man vill om Oscar, han har byggt upp ett basketintresse och gjort det på sitt sätt, men jag tappade oerhörd respekt för honom när han gick ut med det där. Som jag tolkade det var det bara för att störa Luleå Basket i sin uppladdning och det är fult sätt att få ett liten fördel.

Tror du att du kommer att jobba som baskettränare igen?

– Jag vet inte. Jag tycker fortfarande att jag har ett tydligt och bra ledarskap som bevisligen fungerar. Det är som en film, det har varit helt perfekt vartenda år. Jag vill vara inom idrotten i alla fall och jag tycker att jag har mycket att ge fortfarande.

Hur mycket känner du att det här har skadat din karriär?

– I och med att jag är som jag är, jag är ju inte riktigt klok hela tiden. Jag gör vad jag vill och jag säger vad jag vill, men jag har fått så mycket meddelande och stöttning. Vad ska jag annars göra? Jag kan inte vara någon skiftledare i någon jävla gruva eller planera blommor på en prästgård, det går inte.

”Orkar inte hålla på längre”

Tillman, som nu har börjat föreläsa om hur man bygger ett vinnande lag, har fortfarande inte fått rätsida på det åtal som väcktes mot honom efter att ett andra provsvar från poliskontrollen i maj visade sig vara positivt. Men oavsett vad har han bestämt sig för att tvisten med Luleå måste få ett slut.

– Jag orkar inte hålla på längre. Jag vill göra upp i godo och säger de nej så lägger jag ner. Det tar bara energi från mig och från Luleå Basket. Det är inte bra för någon. Vad handlar det om, att jag ska försöka lura till mig pengar? Det är ju inte så. Jag vill bara att de på något sätt ska känna att de här tre åren har betytt något och att rätt ska vara rätt, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig gjort något för att skada någon. Jag har gjort något för att jag tycker att det är rätt. Och nu när det har blivit så att det kan vara positivt (provsvaret) då finns stämningsansökan inte längre. Om jag skulle få pengar, hur kommer det att påverka spelarna? Ska de bli inkallade på krismöte för att klubben måste spara in och måsta åka bil till matcherna i Europa utan bensinersättning? Att skada spelarna är det sista jag vill.

Vad är det som har fått dig att komma fram till det här?

– Att det är en av de sakerna som håller mig tillbaka och att jag inte mår bra av det. Det är något som gnager och det är något jag måste ödsla energi på i stället för att ta mig dit jag vill och att de ska ta sig dit de vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: