Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Zlatans smekmånad över

Publicerad:
Uppdaterad:

Manchester United tycktes ha kopplat greppet om matchen.

Men inte med tillräcklig beslutsamhet.

Så slank ännu en seger  stjärnparaden ur näven och sången tystnade på Old Trafford.

Sportbladets Jennifer Wegerup.
Sportbladets Jennifer Wegerup.

Fågel, fisk eller mittemellan? Efter bara 1-1 hemma mot Stoke, som inte vunnit en match ännu den här säsongen, finns anledning att återigen ställa frågan: var står egentligen Manchester United?

Jag hade just börjat skriva om hur tränare Mourinho och hans miljardbygge långsamt verkar börja hitta rätt. Seger med 4-1 mot regerande mästarna Leicester förra helgen och vinst  i Europa League mot Zorya Luhansk i veckan.

Tredje segern på rad tycktes bärgad när Martial och Rooney byttes in och den sistnämnde spelade fram till den förstnämnde och 1-0. Men så, i slutskedet, kom Joe Allen och ville något annat. 1-1 och ännu ett streck i räkningen för Manchester United Version Säsong 2016-17, ett bygge som svajar för mycket. När högstanivån sitter är laget värt vartenda pund, all kvalitet syns och man visar sin potential att flyga mot toppen. Problemet förblir den allt för låga lägstanivån, den vi såg även i dag mot Stoke.

Många missade lägen

Allt för många missade lägen, som Zlatans fina chanser i matchinledningen. Oskärpan på fasta situationer, som Wayne Rooneys hörnor när man jagade 2-1. Slappheten i försvarsspelet när Stoke istället kvitterade. De Gea får bära hundhuvudet men var inte ensam.

För många lägen som inte sitter i första halvlek, för lite offervilja och förmåga att stänga matchen när man ledde i andra. På hemmaplan med hela publiken i ryggen, dessutom. Den publik där delar buade efter slutsignal medan Stokes målvakt Lee Grant utågs till matchens lirare. Välförtjänt. Men spelare som Zlatan Ibrahimovic och Pogba måste klara att kringgå större hinder än Grant om United på allvar ska klara att leva upp till sina höga ambitioner. Matchen skulle varit avgjord redan i första halvlek. En liga som Premier League är inte förlåtande, unnar ingen att missa en rad lägen. Notan kommer obevekligt och gjorde det även i dag.

Zlatans insats var ojämn

Zlatan varvade högt med lågt, han liksom laget. Framspelningar, en klack och en spelintelligens som inte alltid gav utdelning, varvades med chanser som förtjänade ett bättre öde.

Smekmånaden i inledningen är över för både honom och Manchester United. Som väntat, anser jag. Zlatan har alltid inlett bra när han kommit ny till klubbar, oavsett om det varit Juventus, Milan, PSG eller något annat lag. Att han skulle göra det även i England var för mig en självklarhet. Det är den långa hösten och vintern som nu kommer att visa hur långt han och United räcker. Zlatan är mer delaktig i spelet nu även om han missar fler lägen. Han, precis som hela United, trevar efter sin identitet och José Mourinho efter en klar spelidé samt få laget att följa den.

Zlatan är alltid Zlatan

För två veckor sen träffade jag Zlatan i Watford efter förlusten där. United hade då förlorat tre matcher i rad på en vecka. Under Watfords emblem och budskapet ”Vår bästa tid är nu” intervjuade jag Ibra som inte direkt höll med om det budskapet. Zlatan var besviken men lugn. Tränare Mazzari gick förbi och hälsade, nöjd och segersäll. Ibra stod med slutet ansikte och pratade med mig om att jobba hårt, bli ett lag, lära känna varandra och om behovet av tid, tålamod och envist arbete.

Zlatan har förstås rätt. Det var för tidigt att tokhylla Untied i säsongsinledningen och det vore lika förhastat att nu såga laget och döma ut spelarna och Mourinho.

Zlatan är alltid Zlatan och det var just han som gav laget segern i den bleka insatsen i Europa League i torsdags.

Jag tror också fortfarande att Pogba kan blomma ut, bara han får slå rot i den engelska myllan. Och även om demontränaren från Portugal inte är den han var då jag följde både honom och Ibra i Inter-vardagen så har den gode Mourinho kvar både ess och jokrar att dra fram när man minst väntar det. 

Topplagen drar ifrån

Problemet som får fansen att gå med tunga steg från Old Trafford till puben är att medan United söker sig fram drar ärkerivalen City och de andra topplagen ifrån. Varje förlorad poäng nu kostar blod, svett och tårar när allt avgörs i vår och såväl ligasegern som Champions League-platser står på spel.

I väntan på att bli samspelta och övertygande måste United klara att offra sig och kriga till sig segrarna för att inte tappa ännu mer mark. dag var det Stoke som aldrig gav upp och slet åt sig en poäng. José Mourinho och hans dyrgripar må behöva mer tid. Men i väntan på att hitta sitt spel måste United skyndsamt åtminstone bli ett lag.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad: