Ryttaren drar sig ur OS – efter hård ridning

Publicerad 2024-07-10

Danska dressyrstjärnan Carina Cassøe Krüth drar sig ur OS.

Detta efter en kontroversiell video där ryttaren ska ha ridit sin häst för hårt.

Ryttaren har nu kallats upp till disciplinnämnden.

Den danska ryttaren Carina Cassøe Krüth var uttagen som reserv till OS i Paris med sin häst Heilines Danciera.

Men nu har hon dragit tillbaka sitt deltagande.

Detta efter att det danska ridsportförbundet fått en video med kontroversiellt material sänt till sig där Cassøe Krüth ska ha ridit sin häst hårt. Vilket danska TV2 sport skriver om.

Tv-kanalen uppger att man har fått kännedom om att det finns en video där Cassøe Krüth tränar sin häst hårt och att denna video har skickats in till det danska ridsportförbundet.

Det bekräftas av förbundet. Direktören Morten Schramm Rodtwitt säger till TV2 att man har fått en video på ryttaren och därefter gjort en anmälan.

– Jag kan bekräfta, att vi har fått en video sänt till oss och att videon är anledning till att vi har anmält Carina Cassøe till Danska Ridsportförbundets disciplinnämnd, säger Morten Schramm Rodtwitt til TV 2 Sport.

 Carina Cassøe Krüth.

Stoppas från Falsterbo

Cassøe Krüth var antagen som reserv till OS i Paris. Enligt danska TV 2 sport så har hon själv valt att dra sig ur efter att videon av hennes ridning kommit till danska ridsportförbundet.

Ryttaren var anmäld även till den stora svenska tävlingen Falsterbo horse show som just nu pågår.

Där skulle hon idag ha ridit en tävling för unghästar. Men Cassøe Krüth ställer inte upp i Folksam open för 5-åriga dressyrhästar.

– Hon är struken från femåringarna idag, säger Josefin Wahlberg, presskontakt för Falsterbo horse show till Sportbladet.

Hon berättar att hästen blev stoppad i veterinärbesiktningen inför tävlingen. Veterinärbesiktningen görs för att säkerställa att hästen mår så bra att den kan ställa upp i tävlingen.

Enligt Josefin Wahlberg krävs inte att hästarna besiktigas innan Folksam open för 5-åriga hästar. Men det har man beslutat att genomföra ändå.

– Det är något vi gör extra för hästarnas skull, säger Josefin Wahlberg.

Cassøe Krüth vann guld med danska laget i VM 2022. Hon har tidigare berättat för tidningen Eurodressage att hon har tränat för Andreas Helgstrand.

Erkänner felaktig ridning

Carina Cassøe Krüth skriver så här i ett sms till danska TV 2:

- Videosekvensen är från ett träningspass i februari 2022 och visar ett tydligt misstag från min sida, vilket jag är mycket ledsen och djupt ledsen för, eftersom det verkligen inte präglar mitt sätt att träna hästar.

– Det finns inget som får stå i vägen för OS i Paris, och därför valde jag att dra mig ur som kandidat måndagen den 8 juli, medan det danska ridsportförbundets disciplinnämnd behandlar ärendet.

– Danmark kommer att ställa upp med ett otroligt starkt dressyrlag i Paris, och jag ser mycket fram emot att följa den starka presentationen av mina duktiga landslagskollegor, avslutar hon med.

Sportbladet har sökt Carina Cassøe Krüth för en kommentar.

Ryttaren svarar i ett mejl att hon inte har något att tillägga och hänvisar till det hon har sagt till TV 2.

Följ ämnen i artikeln