Mick Schumacher kör pappas Ferrari F2002

Testkör innan Michael Schumachers bil säljs på auktion

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN

Den Ferrari som gav Michael Schumacher VM-titeln 2002 ska säljas på auktion.

Men först fick hans son Mick chansen att köra den.

– Jag känner pappas DNA varje gång jag kör en Ferrari och det gör mig så stolt, säger han.

I samband med årets sista F1-deltävling i Abu Dhabi anordnas en stor auktion, då ska bland annat F2002, den mest dominanta F1-bilen genom tiderna auktioneras ut. Det var den bilen som gav Michael Schumacher hans femte VM-titel, hans tredje med Ferrari, och med chassi nummer 219 vann tysken deltävlingarna i San Marino, Österrike och Frankrike.

Det var också där han säkrade VM-titeln när sex lopp återstod av säsongen. Det året vann Michael Schumacher tio av 17 deltävlingar. Totalt vann Michael Schumacher fem VM-titlar, fem av dem för Ferrari och han hyllas som en ikon bland teamets F1-fans.

– Jag känner pappas DNA varje gång jag kör en Ferrari och det gör mig så stolt, säger Mick Schumacher till Motorsportmagazin.

Mick Schumacher har drömt om F2002

Nu ska bilen auktioneras ut och utropspriset väntas ligga på mellan 55 och 73 miljoner svenska kronor. En del av vinsten går till Michael Schumachers stiftelse Keep-Fighting-Foundation.

Men innan bilen skeppades till Abu Dhabi för auktionen fick hans son Mick, som kör i Formel 2, möjligheten att ratta den på Ferraris egen testbana Fiorano och det är omöjligt att inte dra paralleller mellan far och son.

Det är en väldigt känslosam Mick som sätter sig bakom ratten i pappas bil.

– Det har alltid varit en dröm för mig att köra den här bilen, säger Mick Schumacher i TV-inslaget.

– Och det var naturligtvis fantastiskt att få köra en F1-bil på Fiorano för första gången.

I samband med auktionen säljs även en Ferrari 126 C från 1982, körd av Patrick Tambay och den Benetton B192 som Michael Schumacher körde sin första hela F1-säsong med. Den bilen gav honom tredjeplatserna i Italien och Tyskland samt hans första seger, i Belgien 1992.

2020 avgörande för Mick

Michael Schumacher skadades svårt i en skidolycka i december 2013 och har inte visat sig i offentligheten sedan dess.

Hans son Mick har inlett en karriär inom motorsporten. 20-åringen vann EM i Formel 3 2018 och har under 2019 tävlat i Formel 2, där han vunnit en deltävling hittills och han ingår också i Ferraris förarakademi. Han drömmer om en framtid inom F1, men behöver köra minst en till i Formel 2 för att vara redo för en större utmaning.

– Nästa år kommer att vara avgörande för honom, sa Ferraris stallchef Matti Binotto, tidigare i höst.

I samband med auktionen i Abu Dhabi den 30 november avslutas också säsongerna i så väl Formel 1 som Formel 2.

PODD: Aftonbladet Daily om Mysteriet Michael Schumacher

Aftonbladet Daily pratar om mysteriet med Michael Schumacher och försöker reda ut vad vi egentligen vet om en av motorsportens största stjärnor någonsin

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE