Draget – Polens landslag går före vaccinationskön

Publicerad:
Foto: Zsolt Szigetvary / TT

SPORTBLADET

I sommarens EM ställs Sverige mot Polen i gruppspelet.

De kommer att möta ett lag av vaccinerade spelare.

– Detta är ett mycket bra intiativ, säger Zbigniew Boniek, ordförande för det polska fotbollsförbundet, på en presskonferens.

I Sverige rullar vaccinationen av befolkningen för covid-19 långsamt framåt. De svenska landslagsspelare går inte före i vaccinationskön – något som dock är ett faktum i Polen.

Under onsdagen höll Polens premiärminister en presskonferens med medlemmar från landets fotbollsförbund. Där kom beskedet att landets representanter i sommarens fotbolls-EM och OS i Tokyo kommer vaccineras.

– Det är en nationalsak och våra utövare ska ha förtur. Det gäller både fotbolls-EM och OS i Tokyo, sa polens sport och kultur minister Piotr Glinski.

– Idrottarna bryr sig om vårt välmående, barn ser upp till dem. De finns inget att skämmas för, vi borde snarare vara stolta att vi gör detta, säger förbundsordföranden Zbigniew Boniek enligt polska medier.

Han tror att en vaccinering av idrottarna kan öka prestationerna på ett psykiskt plan.

– Detta ger psykologisk styrka. Jag är övertygad om att detta kan göra våra idrottare starkare. Vi idrottar tillsammans och sporten för oss samman, säger Boniek.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige har både Svenska Fotbollförbundet och Sveriges olympiska kommitté gått ut och sagt att något liknande inte är aktuellt för svensk del.

– Vi kan inte gå före i någon kö, sa fotbollslandslagets läkare Anders Valentin till Sportbladet i början av april.
EM i fotboll startar 11 juni och OS planeras starta 23 juli.

Foto: Catherine Ivill / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE