”Han har tagit sjumilakliv”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sebastian Samuelsson tog första svenska världscupsegern på herrsidan på sju år.

Men Björn Ferry missade dramat.

– Jag har varken tv eller internet där jag är, säger experten.

Senast en svensk hade vunnit en världscupseger var när Björn Ferry gjorde det 2014. Men i jaktstarten i Kontiolax bröt Sebastian Samuelsson den långa segerlösa sviten. 

Ferry kunde dock inte följa loppet.

– Jag har varken tv eller internet där jag är så jag fick precis fram en resultatuppdatering. Men det är fantastiskt roligt, wow, säger han från en fjällstuga mellan Tärnaby och Hemavan och fortsätter: 

– Man har sett att möjligheten funnits i och med att de åkt så fort. Men att han går från en 18:e plats i dag, det är verkligen glädjande. Det var inte många som hade förväntningar på grabbarna inför säsongen, inte jag heller, men både Samuelsson och Ponsiluoma har tagit sjumilakliv.

”Går nästan för bra”

Varför går det så bra?

– Grunden är att de åker skidor mycket fortare. Men varför? Ja, det har tränat hårt under några år. Förut förklarade man det med Wolfgang (Pichler), men nu kan man ju inte göra det. Något har de gjort rätt. 

Sverige har tagit hela sju pallplatser i världscupen så här långt, men Ferry vågar inte hoppas på att succén ska fortsätta.

– Det går nästan för bra. Vi får se hur det går nästa helg när de byter ort. Men vi är ganska luttrade inom skidskyttet, går det åt helvete nästa vecka så klarar vi det också. Förväntningarna åker upp i skyn nu, men jag tror inte att det kommer hålla i sig varje vecka. Vi får njuta så länge det varar, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE