Mejla

Johan Flinck

Flinck: Sveriges bästa match i EM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Inga gratispoäng före matchen.

Inga poäng efter matchen.

Men Sverige tar med sig så mycket annat efter den här matchen.

Det var mardrömsstart.

Det var go natt.

Det var ”tack för lektionen”.

Det var 11–5 till Ryssland som sprang från Sverige på alla sätt medan det svenska anfallsspelet såg ut som en tratt med alla avslut i mitten.

Tomas Axnérs försök med en helt ny startuppställning i matchen hade fallit pladask (förutom de två första anfallen).

Kan inte mäta sig

Men han svalde stoltheten och bytte ut i princip hela linan. Då klev Emma Lindqvist, Sveriges bästa spelare i detta EM så långt, förbi sin försvarare med en omvänd steigsättning, gjorde 6–11 och fick ut ryskan på två minuter.

Sverige fick höjd – och framför allt – träff bakåt, inbytte Jessica Ryde började rädda, kantspelarna Emma Rask och Matilda Lundström började avsluta och göra mål i detta EM, ryskornas fart bromsades ner, ryskorna åkte ut på fler tvåminutare, Jamina Roberts bjöd på handbollsgodis och som lag visade Sverige totalt upp sin kanske främsta egenskap: att man aldrig kan räkna ut det här gänget.

Och så stod det 13–15 i paus – som blev 15–15 i början på andra när Isabelle Gulldén gjorde sitt första mål sedan premiären.

Närmare än så kom inte Sverige, men det är inget konstigt med det. För spelare för spelare kan inte svenskorna mäta sig med ryskorna trots att de sistnämnda saknar fyra av sina bästa spelare.

Därför fick inte Sverige med sig några poäng från den här matchen och inte en extra tidigare på kvällen när Tjeckien var nära att skrälla mot Spanien men klappade ihop i slutet (hade tjeckiskorna stått distansen ut hade man gått in i mellanrundan med två poäng).

Bättre än jag trodde

Men det finns så mycket annat för Sverige att ta med sig in i mellanrundan:

Det viktigaste först: Sverige är bättre än vi, eller i varje fall jag, trodde. Jag tycker det har varit svårt att bedöma Sveriges insatser och nivå efter de två första matcherna men det är dags att värdera dem högre när vi nu insett Tjeckiens nivå.

Det här var Sveriges bästa match i detta EM.

Självförtroendet det innebär att skaka Ryssland på detta sätt.

Som nämnt: förmågan att alltid komma tillbaka.

Kristin Thorleifsdóttirs match. Starkt att komma tillbaka på det sättet i andra halvlek av en mästerskapsdebutant efter 2,5 misslyckad match. Laget behöver hennes distansskytte under resten av EM. Då får man leva med några fler tekniska fel.

Kantspelet: Sverige hade haft minst antal avslut och mål från kanterna av alla lag i EM efter de två första omgångarna. Nu kom skotten och målen som ger Sverige en helt annan bredd.

Allt detta kommer att behöva vara på plats – plus fler räddningar (även om Ryde börjar utkristalliseras som nummer ett i detta mästerskap) och fler lätta kontringar – i mellanrundan om man ska slåss om semifinalplatserna i mellanrundan för nu väntar bland annat Danmark och Frankrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE