Åkarna: Blanda män och kvinnor

Över 82 procent positiva till ny tävlingsform

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Över 82 procent av 188 världscupåkare är positiva till mixedstafetter i skidornas världscup.

Det visar den enkät som fungerar som rådgivande när Internationella skidförbundet (Fis) tar beslut om sportens framtid.

Det är norska NRK som kommat över den utövarenkät som i slutet av maj ska presenteras för Fis längdkommitté. Där har 118 utövare från 16 länder fått ge sin syn på för skidsporten viktiga frågor som upplägget av världscuppoäng, Tour de Ski-programmet och fördelningen av prispengar.

Enkäten visar flera frågor där det råder stor oenighet bland åkarna (om det är för många tävlingar i världscupen och för många bonussekunder i Tour de Ski) men på ett par punkter är utövarna mer överens.

En av dem gäller förslaget om tävlingar med mixade kön i världscupen.

Stina Nilsson positiv

Förslaget om stafetter med kvinnor och män i samma lag, som skidskyttet redan med stor framgång har infört, har diskuterats tidigare. Två som uttryckt sig positiva är svenska stjärnorna Stina Nilsson och Maja Dahlqvist.

– Det skulle vara kul att åka - och kul att titta på också, sa Maja Dahlquist till Expressen i mars och fick medhåll av Nilsson:

– Det är kul med nya grenar. Jag är absolut öppen för det.

Maja Dahlqvist och Stina Nilsson, längdskidåkare, Sverige, vann sprintstafetten och tog guld. Skid-VM 2019 i Seefeld in Tirol, Österrike. VM längdskidor.
Foto: ANDREAS BARDELL
Maja Dahlqvist och Stina Nilsson, längdskidåkare, Sverige, vann sprintstafetten och tog guld. Skid-VM 2019 i Seefeld in Tirol, Österrike. VM längdskidor.

Åkarundersökningen visar nu att 47,27 procent av de aktiva kan tänka sig att ha mixade tävlingar på tävlingsprogrammet och ytterligare 35,46 så länge de inte ersätter andra grenar. Bara 17,27 procent av åkarna uttryckte sig direkt negativt till förslaget.

Läs hela enkäten på NRK:s hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE