Mejla

Jennifer Wegerup

Zlatan saknar inte andra alternativ

Publicerad:
Uppdaterad:

Wegerup: Den närmsta tiden blir helt avgörande

1 av 2

Zlatan stannar i Manchester United.

Stannar Zlatan i Manchester United?

Olika besked, beroende på om José Mourinho eller Zlatan själv talar.

Klart är att ingenting är klart.

Jennifer Wegerup.
Jennifer Wegerup.

Rubrikerna kom snabbt men vad sades egentligen, på gårdagens presskonferens inför mötet med Feyenoord i Europa League?

Vad är nytt, vad är ristat i sten, var är redan överenskommet?

Det nya var att tränare Mourinho redan nu går ut och säger att Manchester United vill ha kvar Zlatan.

En nyhet som möttes med en del för- våning bland engelska experter. Zlatans, liksom Uniteds, höst har varit ömsom vin, ömsom vatten. En god del tyckare menar att klubben borde vänta och se hur Ibra klarar vintern och det mycket tuffa matchschemat i Premier League.

Även den starkaste av viljor och kroppar slits och även om Zlatan är 35 år ung snarare än gammal så kommer det att krävas mycket av honom.

Närmsta tiden blir helt avgörande

Att Mourinho redan nu utåt kommunicerar att man vill utnyttja optionen på ännu ett år är intressant. Men inget är klart, inte heller från Zlatans sida. Han sa tydligt i går att han trivs men betonade att han stannar beroende på hur saker fortsätter att vara och utvecklas under vintern och våren.

Som brittiska medier skriver: ”Ibrahimovic underströk att man fortfarande inte för några diskussioner”.

Så visst kan Zlatan bli kvar i Manchester United men säkert är det inte. Den närmsta tiden blir helt avgörande, både för laget och Zlatan.

Vi som mötte Ibra på Fotbollsgalan i måndags kväll träffade en väldigt glad och avslappnad Ibra, backstage efter att Guldbollen delats ut. Det var längesen jag upplevde honom så glad och lugn.

Men att hans framtid redan är avgjord för det kommande året: nej.

För Zlatan kommer det att bli en ny erfarenhet att spela match på annandagen istället för att få några dagar julledigt och sen åka på vinterläger som han gjort med PSG och Milan de senaste sex åren.

Istället är det bara att svälja julpuddingen och gå ut och spela under den del av säsongen då många agnar sållas från vetet.

Stort tomrum i PSG

Vad Zlatan själv vill framöver kommer också, förstås, att bero på hur allt går nu, vilken riktning säsongen tar efter en höst i både dur och moll.

USA lockar, i Italien skulle han tas emot med öppna armar. Om det efter ytterligare månader inte känns lika aktuellt att förlänga med United, saknas inte alternativ.

Zlatan fick ingen staty i Paris, men tomrummet efter honom där är stort, det påminns man om kvällar som i går. Även som journalist. Inget Arsenal–PSG med en svensk i en av huvudrollerna, bara Europa League i kväll. Lita på att även Zlatan känner saknaden.

Nonsens att statyn ska stå i Malmö

Staty ja, det har plingat en del i mejlen, både för och emot hyllningen av Zlatan från Svenska Fotbollförbundet.

Det känns lite ogint och småsint, att tycka att en staty utanför nationalarenan är för mycket, av vår främste spelare genom tiderna.

Att den skulle stå i Malmö är nonsens, statyn handlar inte om klubblagsfotboll, det vet alla som orkar lyfta blicken från avundsjukans ankdamm. Vi ska hylla folk mer, inte mindre.

I Manchester blir det ingen staty, Ibrahimovic kom för sent i karriären dit, för att bli en ikon i en av världens mäktigaste klubbar.

Om det blir en säsong till får vi se.

Det är mycket möjligt men jag skulle inte satsa mina sista julklappspengar på det.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

LÄS VIDARE