Trots förlusten ser Sverige ut att undvika Frankrike i kvartsfinalen.

Förstemålvakten Karim Henawy hade haft 19 i räddningsprocent på de tre första matcherna när han gick in mot Sverige.

Efter första halvlek stod han på 55 procent (och landade på 45 procent).

Det är en fantastiskt siffra, inte minst då svenskarna nästan bara hade skjutit från sexmeters-linjen, och jag vill inte ta något från den sympatiske egyptiern; men det handlade mer om den svenska skärpan och kvaliteten i avsluten.

Henawy gjorde samma rörelse på i princip vartenda närskott: hoppade ut med armarna högt och benen brett isär – som ett X.

Och de svenska spelarna träffade det där X:et gång på gång – när man inte sköt över eller träffade virket. Vi räknade till tio missade, hundraprocentiga lägen före paus. Men en svag avsluts procent har varit ett tema för Sverige i OS. Det är inte direkt Linn Blohm-siffror svenskarna presterar från linjen.

– Jag trodde X-räddningen försvann på 1980-talet, sa en norsk kollega till mig.

Fram till själva avsluten var det mesta bra i alla delar av spelet, möjligen att Sverige inte riktigt tog höjd i försvarsspelet hela tiden, som är så viktigt mot de tunga, egyptiska attackerna, och att man inte fick ut så mycket bollar på kanterna.

Eller som Glenn Solberg sa i timeouten i mitten av första:

– Ni spelar fantastisk handboll.

Rycket blev för stort

Alla vet att Egyptens kraftödande handboll gör dem trötta i slutet av matcherna och då tappar de koncepten lite. Vi har sett det gång på gång. I VM i Kairo låg Sverige under med tre mål en bit in i andra halvlek innan man vände och vann med uddamålet.

Det gäller bara att inte låta Egypten rycka för mycket i målprotokollet innan dess.

Det gjorde Sverige den här gången: 18–12 till egyptierna efter 38 minuter, 22–16 efter 48 minuter och till slut 22–27.

I andra blev också Sveriges uppställda anfallsspel klart sämre när Sverige tappade djup på niometer och det blev för plottrigt. Ett tag var det bara Lucas Pellas som kunde göra mål och då på straff eller kontring.

Andreas Palicka kom inte åt skotten och bytte med Mikael Aggefors efter 48 minuter.

Sverige försökte med 7-mot-6-spel för ovanlighetens skull men utan resultat.

Den djupa egyptiska dippen uteblev också i den medvind man hade.

Gäller undvika Frankrike

Det här var matchen, mot gruppens näst tuffaste motståndare, som skulle vara en vägvisare var Sverige står i detta OS.

Vi kan konstatera att man inte är på samma höga nivå som i VM och OS-kvalet.

Men Sverige var klart för kvartsfinal redan före den här matchen och det är då man måste få till en fullträff.

I min värld handlar det om att undvika att bli fyra i gruppen och få Frankrike, som stormar mot seger i grupp A, i kvarten. Frankrikes överkörning mot Spanien tidigare i dag var den mest imponerande insatsen i herrturneringen så här långt.

Det gör Sverige också med största sannolikhet, i kraft av segern i inbördes möten med Portugal.

Intressant att jämföra herrarna och damerna här. Redan efter premiärsegern mot Spanien sa alla damspelare man pratade om att målet i gruppspelet var att inte bli fyra för att slippa Norge i en kvartsfinal.

När nu Frankrike imponerar nästan lika mycket på herrsidan och placeringarna i grupperna börjar utkristallisera sig så går det inte att få ur herrarna någonting alls om hur de ser på motståndare i kvartsfinalen. De jag frågade i dag hävdade att de inte ens visste hur lagen låg till i den andra gruppen. Det tror jag i och för sig hur mycket jag vill på.