Lewis Hamilton världsmästare i Formel 1 för sjunde gången

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

I snart 30 år har Lewis Hamilton drömt om att bli störst. Om att lyckas med det som ingen trott var möjligt.

Nu har han tangerat Michael Schumachers tyngsta rekord och med tårfyllda ögon erkänner han:

– Jag vet att jag alltid säger att jag aldrig kunnat drömma om detta, men faktum är att jag nog alltid har haft den drömmen innerst inne.

Efter det kaosartade kvalet till Turkiets GP hade Lance Stroll, Racing Point, överraskande pole position. Kanadensaren tog också kommandot i loppet som startade i blöta väderförhållanden, men när banan torkade upp tillhörde loppet Lewis Hamilton. När Stroll gick i depå smög Lewis Hamilton förbi Racing Points andra förare Sergio Perez och tog över ledningen på det 37:e varvet. Den utökade han och lämnade aldrig i från sig.

– Jag saknar ord, säger en mycket rörd Lewis Hamilton efter loppet.

En dröm blev sann

Hamilton startade sexa, men han utklassade sina konkurrenter och tog säsongens tionde seger på 14 lopp. Det gav honom VM-titel nummer sju. Därmed har han tangerat Michael Schumachers rekord från 2004.

Det tog flera minuter innan han klarade av att samla sig och tårarna rann nedför hans kinder när han berättade om den dröm som äntligen slagit in.

– Jag drömde om detta när jag var ung och tittade på Formel 1, men detta är långt mer än vad jag hade vågat drömma om. Därför vill jag säga till alla ungdomar att om någon säger att det är omöjligt att uppnå det du drömmer om, så fortsätt att jobba. Ge aldrig upp, ingenting är omöjligt att man jobbar hårt, säger Lewis Hamilton när han intervjuvas efter loppet.

Vill fortsätta tävla i Formel 1

Han startade sin resa inom Formel 1 2007, var nära att vinna VM-titeln redan under sin debutsäsong och lyckades sedan ta hem titeln 2008. Därefter dröjde det till dess att han bytt till Mercedes innan han återigen fick chansen att vinna en VM-titel.

De senaste sju åren har han vunnit sex VM-titlar - men han har inget kontrakt för 2021

– Det känns som om jag precis har startat min karriär. Min fysik är i bra form, men detta året har varit oerhört tufft för alla. Med hjälp av folk runtomkring mig har jag nätt och jämnt lyckats hålla mitt huvud över vattnet. Jag vill fortsätta tävla och jag vill hjälpa både F1 och Mercedes på den nya resan när det gäller mänskliga rättigheter och miljöfrågor, säger en mycket känslosam Lewis Hamilton.

– Samtidigt tror jag att jag aldrig offrat så mycket som jag har gjort i år, jag har stannat i min bubbla, inte gått ut och inte träffat vänner eftersom jag inte har velat ta några risker. Allt har handlat om detta.

Uppoffringarna gav honom det resultat han drömt om. Han vann inte vara Turkiets GP efter en mästerlig körning. Han vann också sin sjunde VM-titel.

F1-bloggen: Förstår inte hur de tänker

Hamilton var känslosam.
Foto: Murad Sezer / TT NYHETSBYRÅN
Hamilton var känslosam.
Publicerad:

LÄS VIDARE