Avslöjar: SVT och TV4 stoppas från OS

Får inte komma in i Japan

Uppdaterad 2021-06-17 | Publicerad 2021-05-19

SVT och TV4 stoppas från att komma in i Japan i samband med OS.

Det blir första gången som SVT inte är på plats på ett OS på 65 år.

– Planen var att skicka fyra personer till Japan, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson till Sportbladet.

Vinterspelen i Squaw Valley 1960 var det första OS som sändes i svensk tv (vid OS 1956 hade svenskarna fått nöja sig med journalfilmer).

Sven ”Plex” Petersson med fotograf och tekniker åkte över till de kaliforniska bergen.

Sedan dess har SVT varit på plats på samtliga vinter- och sommar-OS som hållits, även om man sedan 2014 inte haft sändningsrättigheterna.

Fram tills sommarens OS i Tokyo.

För Sportbladet kan avslöja att såväl SVT som TV4 stoppas från att ens komma in i Japan i samband med OS.

Krävs OS-ackreditering för att komma in i Japan

Samtliga journalister som över huvud taget vill in i Japan i sommar måste nämligen ha en ackreditering till OS. Det har varken SVT eller TV4 valt att ansöka om. De skulle, precis som i de senaste spelen när Nent Grup respektive Discovery haft rättigheterna, få samma typ av ackrediteringar som skrivande press och inte kunna filma inne på arenor, i OS-byn eller i intervjuzoner. Tidigare har man löst det genom att lyckas få ut aktiva och ledare utanför arenorna och OS-byn.

– Originalplanen, före pandemin, var att skicka fyra personer till Japan, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Varför har ni inte sökt ackrediteringar?

– Varje OS är unikt och vi anpassar vår bevakning efter rådande omständigheter. OS 2014 och 2016 bevakade vi utan ackrediteringar och 2018 hade vi ett upplägg med ackrediteringar. Den här gången har vi, så här långt, bedömt att bevakningen blir bäst utan ackrediteringar, inte minst med tanke på pandemin och alla begränsningar som råder i Japan under OS.

Hur kommer ni att bevaka OS nu?

– Vår plan har hela tiden varit att göra en rejäl nyhetsbevakning runt OS i våra nyhetsprogram samt på vår sajt. Den planen har inte ändrats. Precis som många andra har vi blivit något av experter på att snabbt anpassa oss till nya situationer det senaste året, så vi tror på en bra lösning för vår OS-bevakning också. Numera går det att göra intervjuer med idrottare utan att vara fysiskt på plats på ett evenemang. Det har vi ju sett om och om igen under pandemiåret, säger Edlund Jönsson.

”Enkelt beslut till slut”

TV4 är heller inte på plats på ett OS för första gången på länge.

– Vi hade tänkt vara på plats. Men på grund av omständigheterna blir det inte så, säger Tobias Rosvall, nyhetschef på sporten på TV4.

– Vi kommer precis som SVT kunna visa de viktiga ögonblicken för svenska folket men kommer inte kunna göra den typen på plats-journalistik som man kanske hade önskat.

Bubbelkonceptet i OS gör det svårt att filma och intervjua aktiva utanför arenor och OS-byn.

– Så det var ett ganska enkelt beslut till slut, säger Rosvall.