Svenskan är säkrast i EM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Landslagets egna 100-procentare: Är extra fokuserad

1 av 2
Nilsson.

Zagreb. Herrlandslaget hade Andreas Nilsson i sitt EM.

Damerna har Linn Blohm.

Mrs 100 procent.

– Jag har känt mig lugn, säger succéspelaren på linjen.

Andreas Nilsson stod för en troligen unik insats i ett handbollsmästerskap när han i EM i januari inte missade ett skott utan sköt 23 mål på 23 avslut och fick smeknamnet ”Mr 100 procent”.

Visserligen händer det att en bänkspelare som skjuter två eller tre skott på en hel turnering är 100-procentig. Men 23 av 23 lär knappast ha skett tidigare.

Blohm hotar

Men Nilssons ”rekord” kan snart hotas av damlandslagets ”Mrs 100 procent” – Linn Blohm, som spelar på linjen precis som Nilsson.

Blohm har så här långt satt åtta av åtta avslut. I regel är det just linje- spelaren som ska ha den högsta procenten men med 8/8 är hon faktiskt den enda 100-procentaren i hela EM av dem som skjutit mer än fyra skott.

– Jättekul, såklart. Jag har känt mig lugn och har inte stressat upp mig.

Var kommer lugnet ifrån?

– Förtroende från tränare och andra spelare. Sedan är jag nog extra fokuserad själv: ”fan, nu ska jag verkligen ta det lugnt – hoppa, titta, skjut”.

Blohm, som gjort ett mästerskap tidigare (EM 2012) lär behöva öka takten för att hinna ifatt Nilsson men hon får mer och mer speltid efter att inlett EM som tvåa bakom Ulrika Ågren.

”Kul att få speltid”

– Klart det är kul att få mer speltid. Alla som är här vill spela. Men presterar de som är på planen så sitter man lugn på bänken också. Det är inte så att man måste spela ”bara för att”.

22-åringen från Stockholm lämnade i somras Sävehof för danska Tvis Holstebro.

Är du 100-procentig där också?

– Nej, jag har spelat väldigt mycket men inte fått så många inspel. Jag har nog bara ett avslut i snitt per match kanske.

I kväll väntar Slovakien i jakten på en semifinalplats.

– Vi ska absolut inte underskatta dem över huvud taget utan nu ska vi gå och ta det som en ny match. De har allt att vinna och det känns som vi har fått mer press på oss, säger Blohm.

Publicerad: