”En obehaglig känsla”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Edwin Hedberg hyllas i KHL, men oron efter dopningsavstängningen finns kvar

1 av 2 | Foto: JOHANNES ENGLISH
Edwin Hedberg är alltjämt ovetandes om hur han kunde fastna i en dopingkontroll: ”Jag vet fortfarande inte hur jag fick i mig preparatet”

ZAGREB. Han fastnade i en dopningskontroll förra året och stängdes av under uppmärksammade former.

Nu är Edwin Hedberg, 21, på väg att etablera sig i KHL – men osäkerheten om vad som egentligen hände finns kvar.

– Jag vet fortfarande inte hur jag fick i mig preparatet, det är en obehaglig känsla, säger den förre Modoforwarden.

SE OCKSÅ

Hans Abrahamsson besöker Medvescak Zagreb

Trots liten erfarenhet från spel i SHL har Edwin Hedberg tagit en plats i stjärntäta ryska KHL. Han är inne på sin andra säsong med kroatiska överraskningslaget Medvescak Zagreb:

– Jag hade en grymt bra avslutning på förra säsongen, då jag spelade väldigt mycket. I år missade missade jag stora delar av försäsongen på grund av sjukdom och en hjärnskakning. När serien började gick det lite tungt, men nu på slutet har jag fått större förtroende och betydligt mer istid, säger Hedberg, som svarat för 9 poäng (3+6) på 34 matcher.

Medvescaks sportchef Aaron Fox öser lovord över Hedberg.

– Han har verkligen överraskat och jag tror han kommer bli en jäkla hockeyspelare. Senaste tre-fyra veckorna har han verkligen spelat bra hockey. Nu är han uppe i våra toppkedjor och får även en del tid i power play. Det finns mycket potential där och det har varit roligt att se honom.

Riskerade två års avstängning

Tiden innan Edwin Hedberg skrev på för den kroatiska klubben var minst sagt turbulent. Efter en SHL-match i februari 2014 fastnade den dåvarande Modoforwarden i en rutinkontroll. I slutet av april stängde Hedberg av sig själv i väntan på eventuellt straff.

Hedberg stängdes av, men endast i sex månader i stället för i två år. En signal om att han inte gjort det medvetet och för att förbättra sin prestation. Den otillåtna substansen han hade i kroppen var Sibutramin, ett ämne som i huvudsak används för viktminskning.

Veckorna efter beskedet var kaotiska:

– Jag blev helt nerringd av tidningar. Till slut valde jag att gå ut och berätta min version. Man kan inte vara mer än ärlig men det kanske inte lät så jäkla bra att jag inte hade en aning om hur det hamnat i min kropp. Men det var min version och jag fick faktiskt väldigt många positiva reaktioner.

Hockeyn i KHL passar bättre

Vet du fortfarande inte hur det gick till?

– Nej, och det är en obehaglig känsla när man inte vet vad det är. Jag hade ett nytt test här för sex veckor sedan, men har inte hört något än så det borde vara lugnt. Men jag var grymt orolig för jag har inte ändrat något i min kost. Jag tänkte att det kan lika gärna vara i kroppen igen.

I slutet av oktober förra året hade han avtjänat sitt straff och kunde börja spela för Medvescak.

– Att jag lämnade Sverige hade absolut inte med min avstängning att göra. Jag såg det som en jäkligt bra möjlighet att komma in i KHL.

Kontraktet med Medvescak går ut efter den här säsongen:

– Jag gillar verkligen hockeyn här i KHL och tycker den passar mig bättre än SHL. Jag ser gärna att det blir en fortsättning, men det är tuff konkurrens om platserna. Sedan lockar det alltid att få komma hem till Sverige och spela inför familj och vänner, säger Hedberg.

SE OCKSÅ

Hans Abrahamsson besöker Medvescak Zagreb

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN