Wennerholm: Vägrar att kalla det ett fiasko

ST PETERSBURG. Sverige är ute ur VM och Pär Mårts epok är över.

Efter 0-6 mot Kanada blev han historisk som den förste förbundskapten som åkt ut i två raka kvartsfinaler sedan slutspelet infördes i VM 1992.

Men jag vägrar att kalla det fiasko.

Det här VAR Sveriges sämsta VM-lag någonsin.

De känns nästan som jag tog farväl av Pär Mårts redan innan matchen, då jag hyllade honom för allt han gjort för svensk hockey.

Han har vunnit allt som förbundskapten eller assisterande coach. Men jag tycker att han blev kvar två år för länge och det är kanske resultatet av det vi sett i här i Ryssland i år.

Men nu är det över.

Och det tog slut här i St Petersburg mot ett Kanada som var storfavoriter redan från början mot ett svenskt VM-lag jag kallade det tunnaste någonsin redan från början.

Ett kanadensiskt mål som smet stolpe in bakom en skymd Jacob Markström med bara 1.21 kvar att spela av första perioden kändes helt matchavgörande.

Kanada fick slut på sin måltorka efter 0-4 mot Finland i gruppspelet och fyra mållösa perioder och fick det självförtroende de behövde inför den andra.

Tänk om Ekholm…

Sveriges förstaperiod var annars fullt godkänd och såg ut som jag väntat mig.

Kanada låg på, dominerade i anfallszon, men utan att få de där riktigt öppna lägena mot ett tight svenskt försvar.

Och Sverige kontrade och skapade några farliga chanser.

Tänk om backen Mattias Ekholm gjort mål när han rundade kassen och försökte lägga in pucken redan efter en minut?

Eller en dubbelchans i powerplay sex minuter in i matchen, då Kanadas målvakt Cam Talbot tvingades till en avancerad dubbelräddning?

Det var just ett sådant mål svenskarna hade behövt för att växa sig stora, starka och kaxiga.

Nu öppnade de ändå andra perioden starkt, mot ett Kanada som spelade på sin ledning.

Spikrak vägg att bestiga

Men när André Burakovsky fick 2+10 för en huvudtackling small det i powerplay

Matt Dumba dunkade in 2-0 från blå efter 6.05 och då var den här matchen plötsligt en enda lång uppförsbacke.

Och när Brad Marchand tryckte sig fram och skickade in 3-0 efter 12.02 och Max Domi skickade in 4-0 bara elva sekunder senare var det en spikrak vägg att bestiga.

Det gjorde tredje perioden helt ointressant, även om Mikael Backlund missade ett jätteläge redan efter 23 sekunder. Då gjorde Cam Talbot en av turneringens svettigaste räddningar. Sverige fortsatte trycka på mot ett Kanada som redan verkade ha satt sig på tåget till semifinalen i Moskva.

Men ingenting hjälpte. Inte ens nära två minuter i spel fem mot tre drygt fem minuter in i perioden, som blev sex mot tre när Mårts tog ut Markström ur kassen. Det blev 5-0 i stället efter en riktig indianare av Adam Larsson som Max Domi snodde åt sig. Blödningen stoppades först av slutsignalen och 0-6 på tavlan.

Jag tänker som sagt inte kalla det här för ett fiasko, även om det var långt ifrån någon succé.

Sverige förlorade bara tre av åtta matcher i VM och det var mot Ryssland, Kanada och Tjeckien.

Klart bättre motståndare.

Pär Mårts stod med en svag trupp redan från början, kanske den sämsta VM-truppen någonsin,  och hoppet var att han skulle få det här laget att växa under den symboliska bergsbestigning han alltid sett VM-turneringarna som.

Men den här gången var svenskarna inte i närheten av att nå toppen.

Det kändes som de inte ens lämnade baslägret.

Det får Mårts och den övriga landslagsledningen ta på sig.

Men trots 0-6 tyckte jag Sverige gjorde en betydligt bättre match än den mot ryssarna.

Jacob Markström har fått mycket beröm i detta VM och med viss rätt.

Samtidigt vann han bara en enda av de sex matcher han stod vid full tid.

Tre förluster mot Kanada, Tjeckien och Ryssland och seger först efter förlängning och straffar mot Lettland och Schweiz.

Han var bra.

Men någon matchvinnare var han inte.

Och den här kvällen när svenskarna hade behövt en levande vägg, kändes det som allt gick in.

Nu tar Rikard Grönborg över.

Jag tror mycket på honom och hans enorma hockeykunnande. Men jag har inte heller glömt JVM senast, då svenskarna åkte ut mot Finland i semifinalen med 1-2 och sedan blev förnedrat av USA i bronsmatchen, där det blev 3-8 i baken.

Det laget stannade också i växten.

Det var ett Miracle på Ice på gång i Moskva där Tyskland ledde med 1-0 mot Ryssland efter första perioden. Men sedan blev allt som vanligt igen och ryssarna vann med 4-1 till slut.